Бізнес в тіні: третина ринку копченостей України поза законом

Тіньовий сектор копченостей в Україні оцінюється приблизно в 30%. Така ситуація виникла через те, що поряд з продукцією великих підприємств на ринку присутні вироби дрібних виробників, які часто не враховуються в загальній статистиці, пише “Агро-Центр”.

При цьому аналітики зазначають, що криза, яка почалася в 2014 році, призвела до зниження виробництва копчених виробів протягом трьох років. Загальний підсумок скорочення випуску даної продукції в 2014-2016 роках склав 21,3%.

Зростання почалося лише в 2017 році — з проявом ознак відновлення економіки.

Факторами, які найбільш негативно вплинули на ринок копченостей, стали зниження купівельної спроможності населення і інфляція. Середня ціна на копчені ковбаси в 2017 році зросла на 27% в порівнянні з 2016-м і досягла 86 грн/кг. Це значення більш ніж в два рази перевищує середню ціну на аналогічну продукцію в 2011 році.

Великої шкоди українській м’ясній промисловості завдають також спалахи африканської чуми свиней. Тільки в січні 2018 року зафіксовано 18 вогнищ цієї хвороби, а з 2012 року їх було понад 300.

Вищенаведені фактори призвели до того, що споживачі стали відмовлятися від свинини і яловичини, а більше купують вироби з курячого м’яса. Наприклад, торік вироби з курячого м’яса склали 80% м’ясного ринку.

Імпорт копченостей в Україні здійснюється в основному з Іспанії, Італії, Польщі, Франції та Німеччини. Ці країни покривають понад 95% поставок з-за кордону.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: