Держава безкоштовно отримує у власність землі померлих українців

Після смерті близько 6,5 тисячі землевласників держава отримала безкоштовно у свою власність земельні ділянки загальною площею 25 тисяч га, на які не знайшлося спадкоємців. Дані “Моніторингу земельних відносин” були презентовані у Світовому банку, пише “Агро-Центр”.

За 2017 рік в Україні нараховано 6,537 тисяч земельних ділянок на які не знайшлося спадкоємців. Такі землі переходять під владу місцевих органів влади за рішенням суду.

Нелегали: чи допоможе новий законопроект вийти з тіні українським фермерам

Така складається ще й тому, що за життя власники земель не можуть їх продати. Оскільки, в Україні діє мораторій на продаж землі. За даними ЕП, де-факто площа таких земель може сягати 2 млн га землі.

Зараз, не мають юридичного статусу та обробляється нелегально приблизно 2 млн га землі, власники яких померли. Аби отримати у своє розпорядження ці землі органи місцевої влади повинні звернутися до суду. Лише після рішенням суду ці земельні ділянки перейдуть в управління місцевим органам влади.

Цікавим є те що, орендарі таку землю можуть обробляти і надалі. А коли завершиться дія договору — він автоматично продовжується. Аби розірвати договір власник має сповістити про це за 6 місяців до дати завершення. Зрозуміло, що прослідкувати чи сплачують орендарі суму оренди – неможливо.

“Червоне золото”: фермер з України вирощує найдорожчу спецію в світі (фото)

Станом на сьогодні, земельних ділянок які перейшли у власність держави в Сумській області — 998 . За площею таких земель лідирує Кіровоградська область — тут 2,669 тисячі га земель були визнані відумерлою спадщиною.

В західних областях відумерлої спадщини менше. Так, в Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській та Рівненській областях вилучено – 8 га, 26 га, 72 га відповідно.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: