Дожилися: вчені планують виготовляти м’ясо з повітря

Компанія з Сан-Франциско пропонує робити м’ясо з води, повітря і мінералів. Молодий стартап під назвою Air Protein, що базується в Сан-Франциско, заявив про створення першого в історії штучного м’яса на “повітряній основі”, пише “Агро-Центр”.

Компанія надихнулася ідеєю NASA родом з 1960-х, яка полягала у використанні вуглекислого газу, що виділяється астронавтами, для перетворення мікроорганізмів в їжу, пише New York Post. В основі тієї розробки лежали мікроорганізми-гідрогенотрофи, які в присутності водню відновлюють вуглекислий газ до метану. Потім вироблена енергія дозволяє створити необхідні білки – компоненти м’яса.

Місія Air Protein — в тому, щоб нагодувати людство продуктами з повітряного білка. Як повідомляється в прес-релізі на сайті самої компанії, білок, що міститься в м’ясі, проводиться за допомогою природних процесів і “повністю вільний від використання пестицидів, гербіцидів, гормонів або антибіотиків”.

Вигідний бізнес: агротуризм в Україні може приносити до 500 млн гривень доходу

При цьому задіюють елементи, виявлені в повітрі, потім вони перетворюються в багатий поживними речовинами білок з тим же амінокислотним профілем, що і тваринний, який містить вітаміни групи В. У результаті вийшов продукт, який схожий на світло-коричневий порошок і має “нейтральний смак”. Хоча назвати це повноцінним м’ясом складно, за словами представників стартапу, його можна змішувати з іншими інгредієнтами і готувати повноцінні страви або використовувати в якості добавки в протеїнових батончиках і коктейлях.

Таким чином, Air Protein планує виробляти їжу — пісні бургери, збагачену білком пасту, пластівці, напої та багато іншого — протягом декількох годин, незалежно від погодних умов і пори року.

Теплиця вартістю 60 мільйонів євро: в Польщі планують збудувати надсучасний тепличний комплекс

“Статистика ясна. Наші ресурси відчувають надзвичайне навантаження, про що свідчать палаючі ліси Амазонії, вирубка лісів і засуха, що посилюється. Нам потрібно виробляти більше продуктів харчування з меншою залежністю від сільськогосподарських і водних ресурсів. М’ясо на основі повітря вирішує ці та інші проблеми,”

— каже генеральний директор Air Protein Ліза Дійсно, співробітниця Університету Берклі.

“Ми вважаємо, що м’ясо на повітряній основі — це революція, яка допоможе вирішити питання з харчуванням наступних поколінь без навантаження на природу”.

Раніше вчені відтворили текстуру штучного м’яса і спростували давнє твердження про те, що червоне і перероблене м’ясо шкідливо для здоров’я.

Скотомогильник просто неба: на Львівщини фермер викинув десятки свинячих туш посеред села

За матеріалом сайту Аgronews.com

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: