Експерти назвали реальну ціну української землі

Після відкриття ринку землі фермери підіймуть орендну плату за паї на 18%.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Вартість гектара землі в перший рік після відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні коливатиметься в межах 1,5-2 тисяч доларів. Таку думку висловили експерти в ході пресконференції “Чи готові українці продавати та купувати землю?”.

Коментар:Зараз серед експертів і представників бізнесу немає чіткого розуміння, яка буде ціна гектара. Очікування — на рівні 1,5-2 тисячі доларів. Але навіть якщо покупець готовий буде заплатити 2 тисячі доларів, це не означає, що продавець отримає таку суму, адже з’являться податки, про які мало хто згадує. Також, наприклад, постане питання з субсидіями — власник паю може її втратити, коли отримає велику суму за свою землю, і може передумати щодо її продажу“, – сказав член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олексій Мушак.

Аналітик і головний редактор видання AgroPolit Наталія Білоусова підкреслила, що з 1 липня поточного року ринок землі буде відкритий тільки для фізичних осіб, тобто коло покупців буде обмеженим.

Коментар: Земельні експерти називають різний діапазон цін — від 1 до 2 тисячі доларів за гектар. Але ціну визначить ринок, коли сформуються пропозиція і попит. За моїми оцінками, в перші рік-два буде продано всього до 10% земель, а це близько 2 мільйонів гектарів“, – сказала вона.

Водночас вартість оренди землі теж зросте. Білоусова додала, що деякі фермери збираються підіймати орендну плату на 18%.

Як зазначив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, більшість власників паїв також не знають, скільки може коштувати їхня земля після відкриття ринку.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Третина прісноводної риби у світі знаходиться на межі зникнення: причини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: