Експерти розповіли, чому в Україні подорожчала капуста
Споживчі ціни на білокачанну капусту за два останні тижні зросли на 11% —до 21,59 грн/кг.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
З усіх продуктів, ціни на які моніторить УКАБ, білокачанна капуста подорожчала найбільше. Таке різке зростання цін експерти пояснюють тим, що у 2021 році українські аграрії зменшили посівні площі під капустою. Через низькі ціни на неї в 2020 році, коли вони змушені були продававати цей овоч інколи нижче собівартості.
“Зниження власного виробництва в поєднанні зі зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого подорожчання в цьому році. Крім того, рекордне подорожчання енергоресурсів для її зберігання та сезонний фактор додатково сприяли подальшому зростанню ціни”, — зауважують в УКАБ.
Через фактор сезонності та збільшення затрат на зберігання продукції за два останні тижні зростали середні ціни в супермаркетих на: моркву (на 10%, до 14,7 грн/кг), цибулю (на 7%, до 15,4 грн/кг), буряк (на 7%, до 16,4 грн/кг) та картоплю (на 5%, до 9,14 грн/кг).
Читайте також: Аналітики прогнозують в Україні збільшення площ під бобовими
Крім того, триває подорожчання вершкового масла. Станом на 3 лютого упаковку вагою 200 г можна придбати за 54,46 грн/кг, що на 7% більше, ніж два тижні тому.
“Така тенденція зумовлена цілою низкою факторів: зменшення виробництва масла в Україні, зростання ціни на масло в ЄС (основний експортер даного продукту в Україну), зростання в ціні сировини для вироблення масла (молока) та інших складових собівартості”, — зазначають в УКАБ.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: