ФАО дала прогнози щодо врожаю пшениці у 2024 році

Світове виробництво пшениці у 2024 р. становитиме 797 млн т, що на 1% більше, ніж у 2023 р. Водночас це все ж нижче рекордного рівня, досягнутого у 2022 р. Відповідний прогноз оприлюднила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Так, в США площі під пшеницею зменшились на 6% через падіння цін на зерно. Водночас сприятливі погодні умови підвищили перспективи врожаю і, за прогнозами ФАО, він може перевищити торішній. Загальне виробництво пшениці в США у 2024 р. прогнозується на рівні 51,5 млн т, що перевищує середній показник за останні п’ять років і обсяг виробництва 2023 року.

Також у Канаді офіційні прогнози вказують на 2% скорочення посівів пшениці. Однак, за рахунок сприятливих погодних умов перспективи врожаю покращились. Виробництво у 2024 р. може становити 33 млн т.

Проте в Європі сильні дощі навпаки зірвали та затримали посів урожаю озимої пшениці, особливо в ключових країнах-виробниках Франції та Німеччині. Також прогнозується помірне скорочення загальної площі пшениці у 2024 році. Виробництво зернової цьогоріч оцінюють у 133 млн т.

Читайте також: Агрономи пояснили, чому потрібно садити перець дуже густо

Посівні площі пшениці в Україні, за оцінками, у 2024 році ще більше скоротились, оскільки війна продовжує перешкоджати доступу до полів і накладає серйозні фінансові обмеження на фермерів.

У російській федерації загалом сприятливі погодні умови, які, за прогнозами, збережуться до кінця сезону, підкріплюють очікування щодо невеликого збільшення виробництва озимої пшениці у 2024 році.

У Китаї, завдяки високому внутрішньому попиту та збільшенню мінімальної закупівельної ціни,  виробництво прогнозується дещо вищим, ніж торік — 136,3 млн т.

У Північній Африці масштабний дефіцит опадів другий рік поспіль погіршує перспективи врожайності пшениці у 2024 році в Алжирі та Тунісі, а також у Марокко.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: