Європа втрачає родючі ґрунти зі швидкістю 9 мільйонів метричних тонн в рік

Експерти, які займаються вивченням ґрунтів з Нідерландського інституту екології, заявляють, що діяльність людини привела землі в справжній хаос. Хімікати, промислове сільське господарство, розростання міст і ерозія виснажують ґрунт – один з найнадійніших природних ресурсів в світі. Це проблема, яку деякі ґрунтознавці порівнюють зі зміною клімату: невблаганний, потенційно катастрофічний процес, якщо залишити його без уваги, пише “Агро-Центр”.

Експорт ерозії – не фантастика, а реальність За оцінками Європейської комісії, Європа втрачає 9 мільйонів метричних тонн грунту в рік, що еквівалентно 275 футбольним полям у день. Відновлення всього одного кубічного сантиметра верхнього шару грунту може зайняти сторіччя.

“Втрати родючого ґрунту по всьому світу дійсно великі”,

— говорить Келлі Рамірес, мікробіолог грунту з лабораторії Університету Вагенінген.

Неправильне або надмірне використання ґрунту ущільнює землю, викликає ерозію і піддає смертельному стресу життєво важливу підземну екосистему бактерій, грибів, дощових черв’яків і нематод.

Сири з віскі і трюфелями: на Львівщині молоді фермери виготовляють екзотику (відео)

Відповідно до недавнього дослідження JRC, третина італійських сільгоспугідь страждає від сильної ерозії, наслідки якої обходяться фермерам у 619 млн євро в рік. Вчені вважають, що тільки урожай винограду, одержуваного в Просекко (велика виноробна зона, розташована в північно-східній частині Італії) спричиняє появу як мінімум 400 000 метричних тонн ерозії грунту щороку.

Відомий футболіст в Україні виготовляє екзотичні сири (відео)

“Середземномор’я знаходиться в особливо скрутному становищі”

– сказав Аріель Бруннер, старший керівник по політиці ЄС в BirdLife Europe, неурядової організації, що займається питаннями біорізноманіття. Він назвав італійські сільськогосподарські регіони «гігантської ерозійної машиною», згадавши Іспанію і Грецію іншими гарячими точками.

Втім, страждає не тільки Середземномор’ї.

“Майже всі грунту в Європі систематично втрачають свою органічну частину”,

– сказав Бруннер.

Фермери роздягнулися аби показати, що село це сексуально (фото 18+)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: