Імпорт м’яса в Україну б’є рекорди
Україна в першому кварталі 2018 року продемонструвала рекордні показники імпорту м’яса. Про це написав на своїй сторінці в Facebook міжнародний консультант ФАО, аналітик сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов, пише “Агро-Центр”.
За оцінками експерта, по всіх позиціях імпорт виявився найбільшим за останні 5 років (по свинині – за 4 роки). Фактично, імпорт свинини додав 171% порівняно з першим кварталом минулого року, м’яса птиці – 26%, субпродуктів – 44%, сала – 58%. Імпорт яловичини був незначним, а імпорт інших видів м’яса майже відсутній.
В Україні виводять виноград «проти радіації»
Дмитро Соломчук: «Влада продає два головних ресурси України»
Прибутковий бізнес: фермер на полі вирощує натуральну віагру (відео)
Помітній активізації імпорту сприяло торішнє подорожчання м’яса на внутрішньому ринку, пояснює Панкратов. Це відбувалося в другій половині минулого року, але і зараз ці “двері” все ще залишаються відкритими.
У фермі під Києвом відомі політики купують екзотику (відео)
Коливання українських і європейських цін (практично весь імпорт зараз йде до нас з ЄС, тому їх ціни є важливими для нас) були не дуже значними з кінця 2017 року, щоб змінити ситуацію. Тільки в березні ціни в ЄС пішли вгору, однак, у нас в той же час укріпилася гривня і імпорт все ще залишався можливим.
В останні тижні свинина в ЄС дещо стабілізувалася в цінах, але тут варто згадати про недавню заборону Китаєм імпорту американських свинячих продуктів. Це може сприяти підвищенню цін в Європі і в нас тоді буде два варіанти: або українські ціни не зміняться і імпорт сповільниться, або наші ціни підуть вгору слідом за європейськими, а імпорт продовжуватиметься.
“Враховуючи зниження виробництва свинини, яке в нас є, і прагнення виробників закласти в ціну підвищення собівартості, більш імовірним виглядає другий варіант”,
— констатує аналітик.
З курятиною ситуація дещо інша:
“Зростання цін в ЄС вже відбувається декілька тижнів, тоді як в нас цей номер поки що не проходить. Виробництво курятини в нашій країні зростає, споживачі ще не готові показати підвищений попит, звикаючи до того, що і так курка займає таку велику частку в їх білковому раціоні, як ніколи. Отже більш імовірним в цьому сегменті ринку бачиться сценарій сповільнення імпорту і більш менш стабільних цін”,
— підсумував Панкратов.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: