Кабмін затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земель

КМУ затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Ця методика застосовуватиметься до всіх видів ділянок включаючи землі сільськогосподарського призначення.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Відтепер вартість землі визначатиметься так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу (наприклад, для земель с/г призначення це 27,5 тис. грн/га) та п’ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.

Коментар:Зокрема коефіцієнти включать те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об’єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місцерозташування. Це все впливатиме на кінцевий розмір НГО“, —розповів Міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко.

З його слів, раніше існували три різні методики оцінки. Як наслідок, показники оцінки сусідніх ділянок могли сильно відрізнялися між собою. Зараз уряд уніфікував методику затвердження такої оцінки, звівши все в один документ. Запроваджено зрозумілі й прозорі правила складання землеоціночної документації.

Методика набуває чинності наприкінці 2021 р.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: