Майже все молоко українських селян “другого ґатунку”

Крім подальшого незначного скорочення поголів’я корів та зменшення валового виробництва молока, гостро стоїть питання якості молочної сировини і молочних продуктів. Так, молока ґатунку “екстра” визначено лише 16,4% від усього, яке продається селянами, пише “Агро-Центр”.

За даними Держстату, на початок 2017 року поголів’я корів складало 2,1 млн голів, а на 1 січня 2018 року — 2,04 млн голів. При чому скорочення поголів’я більшими темпами відбувалося у сільськогосподарських підприємствах, порівняно з господарствами населення (відповідно — на 4 і 3%). Виробництво ж молока в сільськогосподарських підприємствах зросло на 2,2 % у 2017 році, порівняно із 2016 роком, а у господарствах населення навпаки — скоротилося на 2,1 %.

Антибіотики і технічні жири: що додають виробники в українські продукти

Частка особистих селянських господарств у надходженні молока від сільськогосподарських тварин усіх видів на переробні підприємства за регіонами у 2017 році залишалася високою. Так, від сільськогосподарських підприємств усіх організаційно-правових форм на переробку закуплено 2,7 млн тонн молока (або 68,4 % від загального обсягу), а від населення — 1,24 млн тонн (або 31,6 % від загального обсягу). Така ситуація може виявитися вкрай загрозливою з 1 липня 2018 року із дією оновленого стандарту про закупівлю молока у господарствах населення у зв’язку із виконанням Угоди про асоціацію з ЄС положень про санітарно-гігієнічні норми, які стосуються молочної сировини.

Київський фермер на екзотиці заробляє більше 7 мільйонів в рік (відео)

Іншим аспектом проблеми є якість молока, що надходить на переробку. За 2017 рік частка молока коров’ячого незбираного ґатунку «екстра», закупленого переробними підприємствами за ДСТУ 3662-97 у сільськогосподарських підприємств, становила 16,4 %. Однак, слід відзначити, що обсяги виробництва молока екстра-класу саме сільськогосподарськими підприємствами зросли на 1,8 відсоткових пункти у 2017 році, порівняно із 2016 роком.

Фермер створив електрокомбайн з мотором Tesla (фото)

Вигідний бізнес: на органічному хроні в Україні можна заробити мільйони

Протягом двох років незмінною залишається частка молока вищого ґатунку (36,7%) в обсязі молока, що надходило на переробку від сільськогосподарських підприємств. У той же час, у 2016 році господарства населення не виробляли молоко екстра-класу, а у 2017 році переробними підприємствами у них придбано для переробки 0,1% молока ґатунку «екстра» за ДСТУ 3662-97, такою ж низькою є частка молока вищого ґатунку. В основному від населення на переробку надходить молоко ІІ ґатунку (87 % від загального обсягу).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: