Народні депутати пропонують легалізувати видобуток бурштину (відео)

За запасами бурштину Україна є одним з лідерів у Європі. Більшу частину дорогоцінного каміння видобувають нелегально, що шкодить не лише державному бюджету, а насамперед екології. Під час виступу на робочій групі Комітету з питань екологічної політики та природокористування, народний депутат Дмитро Соломчук запропонував легалізувати видобуток бурштину, пише “Агро-Центр”.

Найбільші запаси бурштину зосереджені на півночі України: в Рівненській, Житомирській та Волинській областях. Внаслідок неконтрольованого видобутку “дару сонця” стрімко знищуються лісові насадження та надра, для відновлення яких знадобляться десятиліття.

Україна б’є рекорди з вирощення та переробки соняшнику (прогноз на 2019 рік)

“Так я теж за те, щоб видобуток помпами заборонити раз і на завжди. Також, потрібно накласти мораторій на видобуток бурштину на нових ділянках. У нас є знищених тисячі гектарів земель, в яких в принципів від 40-60 відсотків бурштину ще лежить там. Помпами максимум половина добувається”

Дмитро розповів, що легалізувавши цей вид підприємницької діяльності та ввівши єдиний податок в сумі 25-30 тисяч грн/місяць, сільські ОТГ зможуть отримувати прибутку близько 1250 000грн /місяць.

Кількість дрібних фермерів стрімко зменшується

“За 24 місяці маємо відновити всі знищені землі після цього надавати дозволи та ліцензії на видобуток на нових ділянках. По іншому ми порядок не наведемо”

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: