Названо країни, які добре заробляють на українській сільгосппродукції

Румунія завдяки сировині з України виходить на провідні місця за продажем олії в Європі, а Туреччина наростила виробництво борошна. 

Про це у коментарі «Еспресо.Захід» розповів експерт аграрних ринків Іван Стефанишин.

«Блокада кордону з Польщею, звичайно, завдає нам значних збитків. Однак якщо говорити про експорт зернових та олійних, то він зараз досить успішно йде через Чорноморський коридор. Багато йде також через Румунію і в Румунію, — каже фахівець. —  Румунія — дуже добрий приклад. Вони плідно працюють, імпортуючи соняшник з України, і навіть просять ще. Румунія запустила усі свої підприємства з переробки соняшнику і виходить на провідні ролі у Європі за реалізацією олії».

За підсумками 2023 року Румунія вперше стала основним покупцем олійних культур з України. На неї припало 17,7% експорту. На другому місці — Туреччина, на яку припало приблизно 15%. На третьому місці Китай, на який припало 11,1%.

Польща, яка 2022 року очолила список країн, до яких експортували найбільше українських олійних, скотилась на четверте місце.

Читайте також: Уряд запускає програму компенсації вартості сільгосптехніки для аграріїв

«Якби польська влада керувалась винятково економічними розрахунками, вони б могли заробити на українській сільгосппродукції так, як заробляють Румунія і Туреччина. Туреччина, до речі, завдяки українському зерну тепер грає провідну роль з виробництва борошна», — зазначає Іван Стефанишин.

До слова, Туреччина 2023 року запровадила 130% мито на імпорт українського зерна, але воно не стосується імпорту, який потім йде до третіх країн, зокрема після переробки. Тобто зерно ввозять за 0% ставкою, якщо його там переробляють, скажімо, на борошно, і вже потім це борошно експортують.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: