Не лізьте в технічні культури — Соломчук про малих фермерів

Член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук в ефірі “Романенко Бесіди” з Юрієм Романенком розповів, що потрібно вирощувати новоствореним фермерам.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: “Де молодь заходить на село, починає інноваційний сільгоспбізнес, вміють написати бізнес-план, або звернутись, хто підготує — у них виходить. Просто фермерам потрібно розуміти, я це завжди кажу: не лізьте в зернові при своїх 5-10-20 гектарах. Не лізьте в технічні культури. Це мінус. Це культури за великими компаніями. Ви маєте рахувати кожен квадратний метр, скільки вам дасть прибутку”, – сказав Дмитро Соломчук.

Він зазначив, що нещодавно їздив на Житомирщину, і там хлопці вирощують лохину, якої збирають 7 тонн з гектара.

Коментар: “Підійшли до цього питання, вивчили це питання. Трубочку переклали, зрошення, капає під кожний кущик. Збирають, вже договори з Великою Британією, договори з десятьма країнами Євросоюзу, внутрішній ринок. Сім тонн. При ціні середньостатистичній від 4 до 5 євро кілограм. От, уявіть, у людей додана вартість з гектара — 30-35 тис. євро. От цим має займатися мале господарство”, – додав Соломчук.

За його словами, немає сенсу займатися пшеницею, коли з гектара збирають 10 тонн при найбільш вдалому сезоні.

Коментар: “Прибуток на пшениці, технічних культурах, все починається з 500 гектарів. До 500 гектарів це повністю мінус, або нуль. Це кошти переливати з року в рік. Толку ніякого”, – підкреслив Соломчук.

Джерело: сайт Час-Дій.

Читайте також: Нардеп Соломчук пояснив, чому агрохолдингам не вигідно купувати землю с\г призначення

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: