Небезпечні парки: діти з Рівненщини все частіше страждають від енцефалітних кліщів (відео)

В Україні та, зокрема, на Рівненщині, збільшується кількість нападів енцефалітних кліщів на дітей. За словами головного лікаря Рівненської обласної дитячої лікарні Віталія Бойка, з такими випадками у лікарню звертаються чи не щодня, пише “Агро-Центр”.

Динаміка укусів кліщів демонструє постійне зростання. Так, у цьому році в Україні кількість нападів на людей збільшилася на 15%. Річ у тім, що сам по собі кліщ не несе значної шкоди для здоров’я, але є переносником великої кількості хвороб. Серед них найбільш поширені хвороба Лайма та вірусний енцефаліт. Вони є надзвичайно небезпечними для дітей. В Україні в середньому кожного року близько 3 мільйонів людей страждають від укусів кліщів.

На сполох б’ють і лікарі, зокрема, головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні закликав батьків оглядати дітей та по можливості обробляти парки, сквери, садки від кліщів:

“Вони (кліщі – ред.) переносять вірусні енцефаліти – це запалення оболонок головного мозку. Це є дуже небезпечним для здоров’я і життя дітей. Завжди треба бути обережним і настороженим не тільки в лісах, а й загальнодоступних парках, скверах, домашніх садках”,

– поділився Віталій Бойко.

https://youtu.be/KOej6LL-yNY

Небезпечним місцем у Рівному для дітей можуть бути і центральний парк. Тому слід бути обережними та оглядати дітей після прогулянки.

Варто зауважити, що кожен 4 кліщ є переносником хвороби Лайма. Ця хвороба є однією з найбільш стрімко зростаючих у світі інфекцій, і її довгостроковий вплив на здоров’я може бути непередбачуваним. Якщо її задавнити, вона порушує роботу нервової системи, викликаючи параліч кінцівок і проблеми з пам’яттю. В усьому світі фіксують, щороку понад 650 мільйонів випадків хвороби Лайма. Лише у США щороку з цією хворобою стикається 300 000 осіб, в Європі ця кількість становить 65 000, в Україні понад 3 тисячі випадків.

За останніми даними, захворюваність на хворобу лайма в Україні у порівнянні з минулим роком виросла на 60%.

Не менше українці страждають і від кліщового вірусного енцефаліту. Він вражає центральну нервову систему, може призвести до інвалідності або смерті. Заразитися енцефалітом можна не лише через укус кліща, але і якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: