Переробні заводи занижують ціни на молоко фермерів та селян

Через необгрунтоване заниження закупівельних цін на молоко-сировину та можливу змову переробних заводів, Асоціація виробників молока (АВМ) подала заяву до Антимонопольного комітету України, пише “Агро-Центр”.

До асоціації звернулися керівники господарств, вимагаючи втрутитися у кризову ситуацію, спричинену стрімким та одночасним зниженням закупівельних цін на молоко-сировину по всьому ринку:

“Згідно нових протоколів, отриманих молочнотоварними фермами від переробних заводів, ціни на молоко від 16 квітня 2018 р. знизяться до 8,50-8,70 грн/кг, що складає понад 10% падіння від початку року. Таке зниження є критичним для виживання молочного скотарства, оскільки операційна собівартість виробництва молока впродовж 2017 виросла більш ніж на третину і в січні 2018 досягла 8,5-9 грн/кг молока”,

– пояснили свою ініціативу в Асоціації.

Як зазначили в АВМ, масово та одночасно знижують закупівельні ціни на молоко, в першу чергу, молокопереробні компанії із транснаціональним корінням, для яких Україна здебільшого виступає як ринок збуту і які не зацікавлені у розвитку вітчизняного молочного скотарства.

“Асоціація виробників молока вбачає зговір у діях молокопереробних заводів, крім того, вважаємо настільки стрімке зниження цін безпідставним, адже ціни на готову молочну продукцію в супермаркетах не падають, а по низці позицій продовжують зростати. До того ж, на світових молочних біржах ціни на молочну продукцію майже по всіх позиціях ростуть, підтвердженням того є ріст Індексу цін на молочні продукти ФАО. В березні 2018 року він склав 197,4 пункту, що на 6,2 пункту (3,3%) вище лютневого показника”, –

йдеться у повідомленні.

У цьому зв’язку, Асоціація виробників молока просить Антимонопольний комітет України прийняти рішення щодо визнання вищезазначених дій як таких, що порушують права суб’єктів господарювання (господарств-членів Асоціації виробників молока), а також прийняти рішення, щодо припинення та усунення наслідків такого порушення.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: