Птахівники в Україні отримують мільярдні дотації, інші галузі – занепадають

Птахівники за останні роки отримали максимальну вигоду від державної фінансової підтримки розвитку сільського господарства. Суми державної підтримки птахівників значно перевищують інших представників галузі, які дійсно потребують дотацій, пише “Агро-Центр”.

Детально про ефективність державної фінансової підтримки розповів кандидат економічних наук Леонід Тулуш.

За його словами, надання птахівничим підприємствам податкових преференцій, гостра необхідність в яких фактично відпала ще у 2014 році, стримує підтримку беззбиткового функціонування інших видів тваринництва.

Українське сіно піде на корм коням і верблюдам арабських шейхів

Адже водночас державі бракує ресурсів для стимулювання розвитку інших напрямів м’ясного виробництва в Україні, які – на відміну від птахівництва – здійснюються переважно суб’єктами малого бізнесу і забезпечують більшу частину зайнятості у сільській місцевості. В першу чергу, це стосується вирощування свійської птиці, крім курей – зокрема, перепелів та індиків, м’ясного скотарства, вівчарства, козівництва, кролівництва та інших нішевих м’ясних виробництв, в тому числі й специфічних, констатував Леонід Тулуш.

«Нове зернятко 2018»: фермери з усієї України з’їхалися на інноваційний форум (фото)

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, для забезпечення беззбитковості виробництва яловичини у 2014-2016 роках достатньо було б щорічно виділяти бюджетні дотації у обсязі близько 1,1 млрд грн. А для забезпечення рівня рентабельності виробництва яловичини хоча б на рівні 15%, що вкрай необхідно для даного виду аграрного бізнесу з огляду на тривалий період окупності капіталу, щорічно необхідно було направляти у вигляді дотацій 1,7 млрд грн – лише третину від щорічного обсягу наданих птахівникам податкових преференцій, підсумував Леонід Тулуш.

Поблизу Києва будують завод для виробництва заморожених хлібопродуктів

Протягом останніх чотирьох років птахівничі підприємства змогли акумулювати у своєму розпорядженні рекордні для аграрного сектора економіки обсяги державної підтримки у формі податкових преференцій. За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, вони перевищили 1,3 млрд дол. США за офіційним курсом НБУ за відповідні періоди.

Ці бюджетні кошти були залучені птахівниками через різні інструменти фіскального стимулювання. Левову їх частку – 50% – склали суми ПДВ-акумуляції, яка надавала можливість залишати у розпорядженні птахівничих підприємств належних держбюджету сум ПДВ. За 2014-2017 роки обсяги ПДВ-акумуляції лише по діяльності з виробництва та переробки м’яса птиці перевищили 6,5 млрд грн або 340 млн дол. США.

Вигідна пропозиція: іноземна компанія шукає українських виробників натуральної вівсяної каші

За рахунок звільнення від стандартного порядку сплати податку на прибуток птахівники за останні чотири роки змогли отримати додаткових фінансових ресурсів у обсязі 6,2 млрд грн або 380 млн дол. США за офіційним курсом НБУ за відповідні періоди. При цьому пільга у вигляді звільнення від прямого оподаткування прибутку птахівничих підприємств, генерованого діяльністю з виробництва та переробки м’яса птиці, за 2014-2017 роки перевищила 3,9 млрд грн або 185 млн дол. США.

Сприятливий режим оподаткування ПДВ експортних поставок продукції птахівництва, який передбачав здійснення ПДВ-відшкодування при експорті – в умовах, коли по непереробленій рослинницькій продукції експортне ПДВ-відшкодування не здійснювалось, – забезпечив птахівничим підприємствам за 2014-2017 роки 4,4 млрд грн або 285 млн дол. США додаткових фінансових ресурсів, поінформував Леонід Тулуш. З них по діяльності з виробництва та переробки м’яса птиці – майже 3,0 млрд грн або 195 млн дол. США.

Таким чином, протягом 2014-2017 років загальна державна фінансова підтримка птахівничих підприємств сягала 5 млрд грн щорічно. У 2015 році обсяги підтримки по відношенню до сукупного обсягу доходів птахівничих підприємств перевищили 12,5%, при досить високій рентабельності птахівничого бізнесу, якої він досяг ще у 2014 році. За період 2014-2017 років прибутки підприємств від діяльності, пов’язаної з виробництвом м’яса птиці та яєць склали сукупно понад 34 млрд грн. При цьому держава продовжувала дотувати галузь, зауважив експерт.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: