Рада ухвалила законопроєкт про вдосконалення держпідтримки аграріїв: деталі

Верховна Рада планує внести зміни в теперішню систему адміністрування та надання державної підтримки сільгоспвиробникам.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Цей законопроєкт в першому читанні підтримав 271 депутат.

Як зазначається в законопроєкті, адміністрування програм державної підтримки аграріїв та розподіл цих коштів є одним із найслабших місць в системі підтримки сільського господарства. 

Дрібні агровиробники – сімейні фермерські господарства, домогосподарства населення, становлять левову частку від загальної кількості господарств та виробляють значну частку сільськогосподарської продукції. Однак їх доступ до коштів бюджетної підтримки є вкрай ускладненим.

Тому існує необхідність створення єдиної державної інформаційної системи. Остання міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки.

Ще однією проблемою, яка залишається невирішеною на сьогодні, є значна кількість помилок в державному земельному кадастрі.

Проєкт покликаний визначити принципи, на яких надається державна підтримка (прозорість, публічність, цільове використання наданих коштів).

Проєктом запроваджуються законодавчі підстави для функціонування Державного аграрного реєстру.

Як повідомив в ході презентації голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський законопроєкт полегшує для аграріїв процедуру оформлення дотацій. 

За його словами, система об’єднує дані Державного земельного кадастру, Державного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, Реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру тварин. 

Також із законодавства виключаться положення, які стосуються державного регулювання цін на сільськогосподарську продукцію та державних заставних закупівель зерна.

Крім цього, новацією законопроєкту є надання права на отримання бюджетної тваринницької дотації суб’єктам, які займаються козівництвом та аквакультурою.

Джерело: сайт Економічна правда

Читайте також: “Для фермерів молодше 35 років”: в Україні готують допомогу для молодих аграріїв

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: