Рада встановила мінімальний строк користування землею для виноградарів

За відповідний закон №2064 проголосувало 317 народних депутатів. Про це розповів член Аграрного Комітету ВР Дмитро Соломчук у своєму Telegram-каналі.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Документом внесено зміни до Земельного кодексу України та Закону України “Про оренду землі”, якими встановлено мінімальний строк 25 років для користування земельними ділянками під виноградниками або для їх закладання.

В пояснювальній записці автори закону посилалися на те, що тривалість створення виноградника становить чотири роки й більше, а період інтенсивної експлуатації промислового виноградника – 20-25 років.

Окрім цього, законодавчим актом врегульовано питання відшкодування користувачу його витрат, здійснених на закладення (посадку) та/або догляд за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою. Відповідну методику визначення збитків має розробити Кабмін.

Річ у тім, що період інтенсивної експлуатації промислового виноградника – 20-25 років, тому ці зміни однозначно допоможуть фермерам у плануванні ведення свого господарства.

Також, законопроєкт №2064 передбачає відшкодування користувачу його витрат у випадку, якщо орендодавець вирішив розірвати договір односторонньо“, – повідомив Дмитро Соломчук.

Нагадаємо, у 2021 році Міністерство аграрної політики та продовольства надало 21 млн грн грошової підтримки виноградарям та виноробам, які безпосередньо звернулися по державну допомогу.

З цієї суми 15,6 млн виділено на компенсацію вартості побудованих цехів та придбаних ліній з переробки винограду ще у 2019-2020 роках, та 5,4 млн грн – на компенсацію витрат впродовж 2019-2020 років для створення виноградників.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: