Східний вектор: Китай хоче більше експорту продуктів з України

Спеціальний представник Китаю за кордоном Хі Женвей на зустрічі в Херсоні заявив, що його країну дуже цікавить активна співпраця із Україною в агросекторі, оскільки наші товари не поступаються в якості іншим зразкам, пише “Агро-Центр”.

 На думку генерального секретаря Китайської асоціації з розвитку підприємств за кордоном Хі Женвея співробітництво Китаю з Україною можливе у чотирьох перспективних для китайського бізнесу галузях – інфраструктура, енергетика, сільське господарство, культура й туризм. Проте, пріоритетним напрямом має бути агросектор.

Чиновник зазначив, що Китай планує збільшувати імпорт. І не тільки із США, а й з інших країн. Тому на його думку Україна має гарний шанс вийти із своїми продуктами на ринок Китаю. 

У південних областях аграрії припинили посівну через аномальну спеку

Зокрема, говорячи про продукти сільського господарства, то наразі Китай щороку імпортує, наприклад, 95 млн. тонн сої, у тому числі із США – 32 млн. тонн. В той же час з України – зовсім незначну частину. Хоча, при цьому, Україну знають у Китаї як потужного виробника якісної сої.

Поблизу Києва будують завод для виробництва заморожених хлібопродуктів

І справді, в минулому році Україна експортувала рекордні 282,9 тис. тонн соєвих бобів. При цьому левова частина всього експорту, а саме 38% було поставлено в ЄС.

Як зазначив генеральний секретар Китайської асоціації з розвитку підприємств за кордоном, Україна могла б успішно нарощувати експорт до Китаю також і свого меду. У Китаї люблять мед, а зважаючи на дані про те, що минулого року буквально за 10 днів Україна використала квоти на ввезення, цього продукту в ЄС, то ринок Китаю не відмовився від такого експорту з України.

Загалом, же під час цієї зустрічі чиновник наголосив, що в Китаї зацікавлені, щоб українські виробники агропродукції нарощували свій експорт. Крім того він означив, що ринок Китаю часто є вигіднішим для українських аграріїв ніж ринок ЄС.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: