Стало відомо, в якому місті України найдорожчий борщ

З початку цього року зварити пісний борщ стало дорожче на 45%.  Тільки за останні дні буряк і морква зросли в ціні на 40-50%. Ціни на цибулю також не припиняють рости. На вартість овочів в Україні вплинула погода. Через несприятливі погодні умови навесні аграрії пізніше почали роботу, потім дощі не давали вчаснозібрати урожай, пише “Агро-Центр”.

“У серпні борщ без м’яса коштував в середньому 14,2 грн за 3,5 л, тоді як у січні 2018 року – 9,8 грн. Тобто за 8 місяців вартість борщу зросла на 45%, або на 4,4 грн”

– повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

В ході аудиту плодоовочевих відділів мереж супермаркетів, експерти порівнювали рівень роздрібних цін на основні продукти в супермаркетах станом на вересень 2018 року.

У Жмеринці на хутряній фабриці почали вирощувати королівські креветки (фото)

Результати аналізу роздрібних цін в двох містах України: Дніпрі і Києві показують, що практично всі позиції овочів, так званого борщового набору, в Дніпрі коштують дорожче, ніж в Києві. Зокрема, картопля в Дніпрі продається в середньому на 4,6% дорожче, столовий буряк – на 4% дорожче, капуста – на 2,5% дорожче, а морква – на 12% дорожче. У той же час роздрібні ціни на цибулю ріпчасту в Дніпрі в середньому на 5,5% нижче, ніж в Києві.

Різниця в цінах пояснюється, перш за все тим, що цибуля поставляється переважно з південних областей, які ближче до Дніпра, ніж до Києва. А ось картопля, буряк, морква і капуста вирощуються в значних обсягах в Київській області, а також сусідніх регіонах. Крім того, обсяги їх реалізації в Києві значно вищі, ніж в Дніпрі, як і рівень конкуренції між мережами супермаркетів, що дозволяє їм ставити нижчу націнку на продукцію.

В Україні розвивається диво-село, де немає безробітних (відео)

Аналогічна ситуація і по тепличним овочам – і томати, і огірки в Дніпрі стоять в середньому на 2% дорожче, ніж у Києві. А ось зелень (петрушка і кріп) в Дніпрі в середньому на 15% дешевше.

Молоді дівчата з села знялися у відвертій фотосесії (фото 18+)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: