Такого ще не було: збитки фермерів з анексованого Криму зросли на 70%

2018 рік видався не надто вдалим для кримських фермерів. Посушлива погода знищила більшу частину врожаю овочів та зернових. А поголів’я худоби збільшилося на не значний відсоток, що не прокращило ситуацію минулих років, пише “Агро-Центр” з посиланням на “Крым.Реалии“.

Цього року показники аграріїв Криму здебільшого зменшувалися. Не значний приріст відбувся у сфері тваринництва — в середньому 7%, що начебто і непогано. Але більш-менш істотно збільшилася тільки поголів’я великої рогатої худоби в порівнянні з 2017 роком – на 9%. Зростання поголів’я особливо не позначилася на кількості виробленої продукції: корови-рекордсменки дали тільки на 3% молока більше, ніж роком раніше. Водночас птиці стало менше на 11%.

Фермер з Польщі виробляє еко-посуд з пшеничних висівок (відео)

За період анексії Криму кількість корів знизилося на 11%, свиней і птиці – на 25%, а овець і кіз – на 30%. І це з урахуванням приросту минулого року. У 2018 році на півострові виготовили м’яса на 20% менше, молока – на 18%, а яєць – на 9%, ніж у 2013 році.

В Україні почав діяти закон про колективну власність землі

Але наймасштабніше падіння зафіксоване в землеробській сфері, яка продемонструвала відразу кілька антирекордів. Минулого року аграрії Криму зібрали рекордно низький врожай зернових — тільки 760,5 тисяч тонн. Такого низького врожаю в аграрній історії півострова в ХХІ столітті ще не було – в самому неврожайному 2013-му році зібрали 764,8 тисяч тонн зерна.

Загальний підсумок прибутку кримських фермерів в минулому році зріс тільки на 14%, в той час як збитки виросли відразу на 70%.

Фермери з Волині вирощують екзотичні цитруси у підземній теплиці (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: