У ЄС росте попит на український ріпак у 2024 році

Попри те, що в Україні закінчуються запаси старого врожаю ріпаку і торгівля майже не відбувається, з боку європейських країн зростає інтерес до нового врожаю.

Про це розповіли аналітики кооперативу «ПУСК».

«Станом на 5 березня запаси ріпаку старого врожаю в Україні становлять близько 126 тис. тонн, тобто фактично олійну розпродано. Індикативно ціни на ріпак врожаю минулого року в українських морських портах знаходяться на рівні 15,5-16 тис. грн/т на умовах СРТ, в Констанца СРТ — $375-385/т», — розповіли аналітики.

Проте зростає інтерес європейських покупців до українського ріпаку врожаю 2024 року, оскільки в країнах ЄС очікується скорочення врожаю ріпаку в новому сезоні.

«Через сильні опади восени багато хто із аграріїв не зумів вчасно відсіятися. Падіння європейського врожаю олійної може становити 12%. Європейські переробники ризикують відчути брак сировини, тому вже є попит на майбутній врожай української олійної з поставкою у серпні-вересні 2024 року», — повідомили в «ПУСК».

Читайте також: У 2024 році рослинництво для аграріїв буде прибутковим – Мінагрополітики

Ціни нового врожаю на умовах DAP Німеччина знаходяться на рівні €405-415/т. Ціни на форварди українського ріпаку можуть зрости ще більше у найближчі місяці.

«У березні-квітні ціни на форвардні контракти по ріпаку, як правило, підійматися. У ці місяці надходить уточнена інформація, які площі озимого ріпаку пройшли перезимівлю і коригуються прогнози врожаю. Тобто, ціни на форварди олійної у березні-квітні можуть піднятися ще на 20-30 євро на тонні, що може спонукати українських виробників укладати контракти з європейськими покупцями на майбутній врожай», — резюмували аналітики.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: