Україна б’є рекорди з вирощення та переробки соняшнику (прогноз на 2019 рік)

За даними Міністерства сільського господарства США, урожай соняшнику в Україні в 2018/19 маркетинговому році очікується на рівні близько 15,8 млн тонн, що на 2 мільйони тонн або на 15 відсотків більше, ніж в маркетинговому році 2017/18, пише “Агро-Центр”.

У прогнозі очікується, що вищою буде не тільки кількість врожаю, але і виробництво масла. Велика пропозиція стимулює зростання переробної промисловості. Відповідно до цього в 2018/19 маркетинговому році очікується, що в Україні вироблять близько 6,8 млн тонн олії і 6,4 млн тонн шроту, що на 15 або 12%  більше, ніж у попередньому році. Україна має можливість переробляти весь урожай в своїй країні.

На фермі у Голландії робот пакує 4 тисячі огірків за годину (відео)

Крім того, існує експортне мито в розмірі 10% на насіння соняшнику, що робить експорт менш привабливим, ніж внутрішня переробка і експорт побічних продуктів. Про це також свідчать дані зовнішньої торгівлі ФАС.

Експорт соняшнику в маркетинговому році 2018/19 оцінюється в 100 000 тонн, в той час як експорт масла, як очікується, складе 6,2 млн тонн, а шроту – 5,2 млн тонн, що на 16 або 23 відсотка більше, ніж у минулого року. 30% української соняшникової олії йде в ЄС, шроту – 46% від усього обсягу виробленого продукту.

Обережно сальмонела: в польській яловичині виявили небезпечну бактерію

У національному аналізі українська соняшникова олія йде головним чином до Індії, а шрот – переважно в Білорусь і Францію.

Споживання соняшникової олії у власній країні грає в Україні незначну роль. Для харчових і промислових цілей споживається всього 575 000 тон соняшникової олії, що становить 8,5% виробництва. Більш важливе значення має використання насіння соняшнику у власному виробництві кормів: 1,38 млн тонн використовується для виробництва шроту.

Ферма на фронті: колишній доброволець фронту зайнявся фермерством та готує м’ясні делікатеси

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: