Україна під час пандемії встановила рекорд з імпорту томатів

За минулий рік Україна імпортувала 86,7 тис. тонн томатів на більш ніж 77 млн дол.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Україна за підсумками 2020 року наростила імпорт тепличних томатів, оновивши попередній рекорд, встановлений роком раніше.

Коментар: За 2020 календарний рік імпорт тепличних помідорів зріс на 21% і досяг рекордних 86,7 тис.тонн. Враховуючи зростання вартості помідорів, зростання імпорту в грошовому вираженні було ще більш істотним і досягло 56%. Всього на імпортні томати українські імпортери витратили понад 77,6 млн дол.“, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що з урахуванням стандартних торгових націнок українські споживачі торік витратили на тепличні помідори імпортного виробництва близько 4 млрд грн (приблизно 145 млн дол.).

Туреччина у 2020 році поставила в Україну 68,6 тис. тонн тепличних томатів або 79% від усього українського імпорту. При цьому роком раніше частка Туреччини в поставках досягала 90%.

Найбільше у 2020 році поставки в Україну нарощував Іран, поставляючи продукцію через Азербайджан. Обсяги поставок зросли за рік більш ніж у вісім разів.

Майже в чотири рази збільшився експорт тепличних помідорів з Білорусі. У три з половиною рази зросли поставки тепличних томатів з Польщі – країна вперше за сезон поставила в Україну понад 10 тис.тонн помідорів.

Як зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і аналітик EastFruit Андрій Ярмак, зазначені країни мають перевагу перед Україною у вигляді теплого клімату або дешевих енергоносіїв, що дозволяє виростити в тепличних умовах низьку за вартістю продукцію.

Коментар: Природно, що в таких країнах, як Туреччина, де клімат набагато м’якше і витрати на обігрів теплиць або мінімальні, або взагалі дорівнюють нулю, собівартість вирощування тепличної продукції набагато нижче. А ціна і далі відіграє найважливіше значення для небагатого українського споживача, що і є головною причиною зростаючого обсягу імпорту“, — пояснює експерт ФАО.

Разом з тим, Україна у 2020 році збільшила експорт тепличних томатів власного виробництва на 20%. Експерти відзначають, що перші значні експортні поставки української продукції в ОАЕ і Нідерланди та збільшення експорту в Естонію, Латвію і Литву. Також різко зріс експорт українських помідорів до Молдови.

Джерело: сайт EastFruit

Читайте також: В Україні презентували агростратегію-2030

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: