Українські аграрні підприємства подорожчали вдвічі

Аграрний сектор – вважається одним із найперспективніших напрямків для ведення бізнесу. Головною причиною цього є постійне зростання попиту на аграрну продукцію, пише “Агро-Центр”.

Аби вирахувати вартість підприємства у аграрному секторі додають вартість окремих груп активів. Тобто, окремо оцінюють землю (терміни її оренди, якість ґрунтів), техніку та нерухомість. Якщо такі присутні, також додають оборотні запаси та борги.

Парламент ухвалив бюджет, що дискримінує фермерів

Підприємства українських аграріїв за останні 4-5 років значно виросли в ціни. Так, у 2014 році вартість господарств в середньому складала $600-800 за гектар, у 2017 році — $1300-1400, а у 2018 році середню вартість у провідних регіонах оцінюють в 1500-1800 за гектар.

Експерти вважають, що вартість агропідприємств збільшується завдяки збільшенню вартості оренди землі.

Кількість конопляних підприємств в Україні збільшилася вдесятеро

На українському ринку інвестори розраховують на окупність фермерських підприємств за 4-5 років. У рослинництві, рівень дохідності в середньому становить 300-350 $/гектар. У 2014-17 рр. підприємства, що займалися рослинництвом окупалися за 2-4 роки.

На думку експертів, щоб зробити аграрний ринок України більш привабливим для інвесторів варто відкрити ринок землі. В такому випадку інвестування в агросектор стане менш ризиковою. Проте, окупність в такому випадку потребуватиму від 7 до 10 років.

Фермери з Київщини вирощують органічну лохину та продають її через Фейсбук

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: