В Іспанії почали очищати водойми відходами пивного виробництва
Вчені з іспанського Центру передових досліджень Бланеса опублікували результати експеременту, які доводять, що пивні дріжджі можуть на 40% знизити вміст нітратів, що знаходяться в стічних водах, пише “Агро-Центр”.
На думку вчених, вони знайшли доступний, дешевий і одночасно ефективний метод очищення річок, водосховищ, озер і ставків від надлишку солей азотної кислоти. Основна біда засилля з’єднання нітратів полягає в тому, що вони, потрапляючи у водойми, а потім в прибережні райони моря, призводять до бурхливого розмноження одноклітинних водоростей. Їх загибель і розкладання поглинає більшу частину кисню. Брак кисню, в свою чергу, веде до зникнення підводної флори і фауни. Поки не існує технології, яка дозволила б на водоочисних станціях видаляти нітрати з води.
З грязі в князі. Український фермер перетворив смітник в “Золоту ягоду”
Фахівці пропонують спонукати водойми до самоочищення, застосувавши принцип бактеріальної денітрифікації.
Денітрифікація — це мікробіологічні процеси відновлення нітратів до нітритів і далі до газоподібних оксидів і молекулярного азоту. В результаті азот повертається в атмосферу і стає недоступним більшості організмів. Іспанці запропонували скидати у воду відходи пивного виробництва, які містять мікроорганізми, здатні переробляти нітрати в молекулярний азот.
На Чернігівщині родина фермерів виготовляє 15 видів вершкового масла (фото)
У лабораторних умовах метод зарекомендував себе дуже ефективним. Вчені коментують, що результат був настільки переконливим, що вони майже відразу після експериментів почали очищати ставки і лагуни Барселони “пивним методом”. Якщо такий спосіб очищення виявиться реально дієвим, то його будуть застосовувати і в інших регіонах Іспанії, особливо там, де розвинене сільське господарство, яке і є головним постачальником нітратів в навколишнє середовище.
У Сумській області підприємець власноруч посадив міський фруктовий сад (фото)
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: