В Україні не буде дефіциту міндобрив – трейдер

У сезоні 2024 мінеральних добрив вистачить всім. Однак можливий дефіцит КАСу та технічного аміаку.

Про це розповів власник «Каспіт трейд» Євгеній Воробйов в інтерв’ю для для сайту latifundist.com.

«Перш за все складна ситуація з технічним аміаком. До великої війни його завозили в Україну з росії. Частину наших потреб забезпечували внутрішні виробники — «Дніпроазот», «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) та Черкаський «Азот». Зараз тільки Черкаський «Азот» може частково продавати об’єм на ринок. Але він пропонує аміак у комплексі з послугою внесення. Не всім аграріям така послуга підходить», — пояснив Євгеній Воробйов.

За його словами, схожа ситуація і з КАС.

«Основною проблемою постачання цього добрива на ринок є ускладнений логістичний ланцюжок, відсутність нових комплексів та неспроможність існуючих комплексів по перевалці на кордоні», — зазначив трейдер.

Читайте також: Україна розглядає можливість заборони на імпорт агропродукції з Польщі

Щодо сезону 2024, то експерт розглядає два сценарії розвитку:

  • Перший — запускаються «Одеський припортовий завод» (ОПЗ), «Дніпроазот» і «Сумихімпром». Плюс на ринку залишаються ті виробники, які зараз працюють — Черкаський «Азот» та «Рівнеазот». За таких умов майже всі потреби будуть перекриті власним виробництвом і для імпорту нічого не залишиться. Це буде ринок дистриб’юторів та складів.
  • Другий — виробники не запускаються через ціну на газ або інші фактори. У такому випадку ринок добрив буде сильно залежати від імпорту. І це вже буде ринок великих імпортерів з основним продажем з «коліс».

«Але точно можу сказати, що і в першому, і у другому випадку дефіциту добрив на ринку не буде», — підсумував Євгеній Воробйов.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: