В Україні подорожчали землі сільгосппризначення

За словами аналітика Київської школи економіки (KSE) Романа Нейтера, зараз ціна продажу на 109% перевищує поріг мінімальної вартості земельної ділянки. 

Після початку другого етапу земельної реформи, який розпочався з 1 січня 2024 року, в Україні подорожчали землі сільгосппризначення. 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Роман Нейтер.

За його словами, про подорожчання свідчать перші угоди з купівлі/продажу земель. За його даними, за перші два тижні нового року юрособи купили 73 ділянки, сукупна площа яких склала 233 гектари.

“При купівлі підмораторних земель є мінімальна ціна, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці (НГО) землі. Якщо серед усіх ділянок, які були продані 2024 року, медіанне співвідношення ціни продажу до НГО становить 1,03 — тобто ціна лише на 3% вища за НГО, то серед ділянок, придбаних юрособами 2024 року, медіана становить 2,09. Тобто ціна продажу на 109% перевищує мінімальну ціну продажу”, — пояснив Нейтер.

Читайте також: В Україні створять Раду з питань підтримки підприємців в умовах воєнного стану

Він зазначив, що поки ще рано говорити, що ціни на землю підвищуватимуться й надалі.

“Але перші результати свідчать про те, що ми можемо побачити значний приріст ціни, пов’язаний із доступом до ринку колишніх підмораторних земель юридичних осіб”, — написав Роман Нейтер.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: