В Україні різко скорочується населення сільської місцевості (статистика)

Населення сільської місцевості в Україні скорочується протягом останніх декількох років. Так, за два роки, починаючи з 2016 року населення сіл зменшилося на 1,2%. Станом на початок 2018 року, в селах України проживало 13015,4 тисяч осіб, пише “Агро-Центр”.

За даними Інституту аграрної економіки, у Чернігівській, Сумській, Вінницькій, Кіровоградській та Харківській областях відбулося найбільше скорочення сільського населення.

На імпорт: українські яйця завойовують закордонні ринки

 

Загалом, смертність у сільській місцевості в середньому майже в 1,8 раза перевищує народжуваність. Так, у 2017 році коефіцієнт народжуваності становив 9,9 особи, тоді як коефіцієнт смертності — 17,3 особи на 1000 осіб наявного населення. У Центральних та Північних регіонах України ситуація виглядає найбільш загрозливою. Зокрема, у 2017 році у Чернігівській області смертність сільського населення перевищувала народжуваність у 3,8 раза, Сумській — у 2,9 раза, Черкаській — у 2,6 раза, Полтавській — у 2,5 раза.

Найбільше стадо свиней у світі скоротилося на 60 мільйонів голів

На думку експертів, однією з причин демографічної кризи на селі є трудова еміграція до Польщі, Чехії, Словаччини та країн Балтії. За даними Міністерства закордонних справ України, у 2018 році кожен місяць країну залишає понад 100 тис. осіб, з них повертаються назад лише 30–40%. При цьому, станом на початок вересня 2018 року, тільки у Польщі вже працює близько 1,4 млн українців.

Фермер з Одещини заклав перший в Україні фісташковий сад

Експерти Інституту аграрної економіки, зазначають, що ситуацію на селі можна покращити запровадженням комплексу заходів, спрямованих на поліпшення відтворення населення і його збереження в сільській поселенській мережі та покращення умов праці і проживання на селі. В першу чергу, потрібно надавати допомогу при народженні дітей залежно від їх чисельності, віку, типу сім’ї, а також підтримки молодих сімей, надання їм пільгових довгострокових кредитів, преференцій щодо придбання житла.

Українці можуть утилізовувати небезпечні пестициди закордоном

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: