В Україні стрімко падають ціни на кукурудзу

Ціна на закупівлю кукурудзи продовжують падати. Проте, закупівлі з боку Китаю залишаються стабільними. Найближчим часом ринок знову піде вниз.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Минулого тижня ціни на кукурудзу навіть виросли на 50 грн до 7900-8000 грн/т. Це було викликано зниження курсу гривні оскільки доларові ціни залишилися в портах на рівні 255-260 $/т.

Погіршення погодних умов на морі призвело до затримки подавання суден, тому в багатьох портах приймання кукурудзи зупинилося через відсутність вільних місткостей. Як наслідок, черги на вивантаження авто виросли до 3-5 днів, а трейдери знизили обсяги закупівель.

Україна експортувала 8,5 млн т кукурудзи, що лише на 10% перевищує торішні темпи. Щоб вийти на прогнозовані на цей сезон 32,5 млн т, потрібно щотижня відвантажувати 900 тис т кукурудзи.

Темпи експорту кукурудзи з США покращились, але також поступаються прогнозним. За тиждень 10-16 грудня експорт кукурудзи виріс до 1 млн т, з яких лише 20% були відправлені до Китаю (34% тиждень тому). З початку сезону експортовано 11,31 млн т кукурудзи, що на 12% поступається рекордним темпам 2020/21 МР.

Читайте також: Україна експортуватиме яблука до ще однієї країни

У другій половині сезону основним потенційним покупцем кукурудзи для України та США залишається Китай, проте в листопаді він зменшив імпорт кукурудзи у порівнянні з минулим роком на 36% до 790 тис т (з яких 720 тис т придбав у США), а загалом у 2021 році придбав 27,02 млн т кукурудзи.

З початку сезону ЄС імпортував 5,9 млн т кукурудзи, що на 31% поступається торішнім темпам, при цьому 2 млн т були поставлені з України та 2,9 млн т з Бразилії.

Зниження нафтових котирувань на 10% за місяць, а також цін на рослинні олії, сою та соняшник призведе до падіння цін на шрот, яким виробники кормів почнуть заміщати дорогу кукурудзу, тому й на неї попит скоротиться.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: