В Україні суттєво подорожчають сигарети

В Україні пачка сигарет у 2022-му збільшиться на 8 грн, подорожчання очікується вже з січня. За кожну пачку потрібно буде платити не менше 50 грн. Уже у 2023-му сигарети виростуть у ціні ще на 20 грн.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Подорожчання насамперед пов’язано зі зростанням акцизів. Щорічно вони підвищуються приблизно на 20%. Це передбачено в уже ухваленому законі України. Зобов’язання піднімати ціни на сигарети українці взяли на себе, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС.

Коментар: Ми взяли на себе певні зобов’язання, ми повинні привести ціни на сигарети у відповідність із рівнем, який на сьогодні є в Європі”, – пояснив економіст Максим Праздиков.

Для європейців таку умову – можливість, зокрема, уникнути перетікання дешевих українських сигарет на їхній ринок. І хоча в законопроєкті №5600 не передбачено подорожчання сигарет, цього уникнути не вдасться, розповідає директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Зростання цін на сигарети уникнути не вдасться. При цьому через тютюнове лобі продавити додаткові обмеження на ринку вкрай складно.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: