В уряді відмовились від обмежень на імпорт міндобрив

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі відмовилась від введення квот на імпорт в України мінеральних добрив.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Відповідне рішення опубліковано в “Урядовому кур’єрі” і набрало чинності.

Раніше повідомлялось, що Міністерство економіки планує запровадити 30% квоти на імпорт азотних добрив – решту мають заповнити заводи Ostchem Дмитра Фірташа, “Дніпроазот” Ігоря Коломойського та державний Одеський припортовий. Аграрії виступили проти цієї ініціативи. 

Згодом їх підтримав президент.

Коментар: “Я вважаю, що за тих обставинах, які склалися на ринку добрив, не потрібно обмежувати їх імпорт. Аграрії мають отримати доступні добрива і розвивати сільськогосподарський потенціал України. Бо це наша продовольча безпека”, – підкреслив Зеленський.

У Союзі хіміків України назвали таке рішення “антидержавним” та повідомляють, що українські виробники готують апеляцію на це рішення.

Коментар: “Ми впевнені, що для українських аграріїв така “підтримка” в середньостроковій перспективі також принесе чимало проблем. Спочатку зарубіжні виробники через демпінг послаблять позиції української хімічної галузі, а потім, залишившись без конкуренції, почнуть диктувати на українському ринку свої умови і ціни. Відмова від захисту і підтримки національного хімпрому – це прямий шлях до підвищення ціни на мінеральні добрива для українського АПК “, – відзначають в організації.

Джерело: сайт Економічна правда

Читайте також: Як в Україні створити сімейне фермерське господарство

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: