Врожай є, а ціни ростуть: експерт пояснив чому в Україні дорожчає хліб

За даними Державної служби статистики за перші шість місяців поточного року хлібний кошик в Україні подорожчав на 9%: з 70,2 гривні у грудні 2018 року до 76,6 гривні у червні 2019 року, пише “Агро-Центр”, з посиланням на 24tv.ua.

Цього року аграрії отримують чималий врожай зернових. Проте, ціни на хліб продовжують зростати. Олег Пендзина — виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, пояснює, що не варто прив’язувати наші фантастичні здобутки на сільськогосподарській ниві до ціни на хліб. Це різні речі.

На Рівненщині розвиватимуть органічне землеробство

Експерт вважає, в Україні багато років поспіль жорстко контролювалася вартість соціальних сортів. Так сьогодні, рентабельність продукту складала мінус 10-15%. Щоправда, хлібопекарі перекривали видатки шляхом вартості булочок, печива тощо. Водночас, соціальний хліб був дешевим, хоч і мав від’ємну рентабельність. Після того, як держава відпустила регулювання на соціальні сорти хліба, виробники поступово почали повертати рентабельність.

Українцям варто очікувати неврожаю картоплі

Олексій Дорошенко, також вважає, що вже найближчим часом хліб знову подорожчає. На його думку, до кінця поточного року хліб ще подорожчає на 6-9% через те, що зараз є світовий тренд до росту вартості зерна. Частково зростання відбувається за рахунок укріплення гривні. Також вартість хліба зростає через внутрішні причини, яких багато.

З України через порти найбільше експортують пшеницю, металургія – друга

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: