“Вже 60 грн за літр”: чому в Україні так стрімко дорожчає олія

Соняшникова олія в Україні дорожчає рекордними темпами. На сьогодні пляшка олії об’ємом 0,85–0,87 літра коштує вже 50–60 гривень. У порівнянні з торішніми цінами, вартість соняшникової олії зросла більш ніж удвічі.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Зовнішні чинники

Продукт дорожчає у всіх країнах, не тільки в Україні. Середнє значення Індексу цін на рослинні олії FAO в лютому досягнуло найвищого рівня з квітня 2012 року.

Експерти зазначають, що зростанню цін на рослинні олії сприяло зростання цін на сиру нафту. Також на вартість олії вплинула нестача робочої сили в Азії і несприятлива погода в ключових регіонах-виробниках соняшника.

За даними FAO, за рік (з лютого 2020 по лютий 2021) ціни на рослинні олії зросли на 50%. Своєю чергою зовнішні ціни тягнуть за собою внутрішні, насамперед на сировину – виробники соняшнику притримують урожай в очікуванні подальшого зростання вартості.

Внутрішні чинники

За оцінками експертів, наразі внутрішній ринок України споживає за рік близько 500 тис. т соняшникової олії, тоді як експортується близько 6-7 млн т. Тож внутрішня ціна на цей продукт великою мірою визначається світовими цінами.

Серед причин здорожчання олії називають несприятливі торішні погодні умови і погані прогнози щодо врожаю олійних культур у світі.

Виходить, що виробникам олії невигідно продавати продукцію дешево на внутрішньому ринку, тому вони її постачають за кордон. А ціни в магазинах всередині країни підганяють до світових.

Зазначимо, що зростає ціна не лише на олію, а й на насіння соняшнику. У березні культура в портах України подорожчала до 22 850 грн/т. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: На Житомирщині школярі вирощують в теплиці тюльпани, редьку, зелень

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: