“Зараз для держави пріоритетом є розвиток малих фермерських господарств, а не агрохолдингів” – Дмитро Соломчук

Сьогодні на телеканалі “Обозреватель” народний депутат та член комітету ВР з питань аграрної політики Дмитро Соломчук розповів про те, які наслідки матиме для українців відкриття ринку землі та пріоритети держави у розвитку фермерства на території Україні.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Дмитро Соломчук повідомив, що наразі в Україні пріоритетним є підтримка малих фермерських господарств, а не агрохолдингів. Він зауважив, що мале фермерство значною мірою забезпечує розвиток економіки країни та є гарантом якості продуктів.

Коментар:Я понад 20 років займався агробізнесом і власними очима бачив, яким шляхом Україна модернізувалася в приватному агросекторі. Влада займалася розвитком глобалізації та великих агрохолдингів, проігнорувавши малий та середній агробізнес. Глобалізація знищує село, вона не гарантує безпеку харчових продуктів та економічну безпеку, на відміну від малих фермерських господарств“, – повідомив нардеп. 

Також, політик повідомив, що більш ніж половина кредитів за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” пішла саме на діяльність сімейних фермерських господарств. 

Коментар: Сьогодні в Україні кредитні програми кращі ніж в Європі, оскільки вони представлені у національній валюті. Хочу зауважити, що станом на сьогодні більш як 50%, із 40 млрд гривень програми “Доступні кредити 5-7-9%”, використали саме на малі сімейні господарства, які працюють у сфері сільського господарства“, – прокоментував нардеп.

Наприкінці програми Дмитро Соломчук наголосив на тому, що зараз існує міф про те, що нібито іноземці зможуть купувати землю в Україні. Це не правда! Згідно з законом, оформити угоду про купівлю-продаж землі в Україні зможуть лише її громадяни.

Коментар:Іноземець ніяк не може оформити угоду про покупку землі в Україні. Юстиція зараз працює над тим, щоб до 1 липня були відкриті земельні реєстри, де нотаріуси перевірятимуть при оформленні повністю всі документи про покупця землі, включаючи і його громадянство. І тому, якщо ви іноземець, то ніяк не зможете оформити договір про купівлю-продаж чи держаний акт на землю. Тільки громадяни Україні матимуть право купувати землю“, – підсумував нардеп.

Політик констатував, що навіть якщо ви іноземець і вам в спадщину перейшов пай з України, то надається лише 12 місяців на реалізацію цієї земельної ділянки. Якщо ви цього не зробили її реалізує держава, після чого вона поверне кошти власнику при нормативній оцінці, а надлишок піде до бюджету України.

Подивитися повне відео можна за посиланням.

Читайте також: Єврокомісія виділила 50 мільйонів євро для українських фермерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: