Депутати готуються прийняти закон про органічну продукцію

Новий законопроект “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу й маркування органічної продукції” (№5448) адаптує внутрішню систему контролю якості органічної продукції та узгоджує українське законодавство з європейським. Відповідно до цього, продукція, яка буде продаватися на полицях магазинів і маркована відповідним чином, справді буде органічною, пише “Агро-Центр”.

“Цей законопроект створить кращі умови для виробників, адже завдяки сертифікації процесу виробництва повністю зникають експортні технічні бар’єри. З іншого боку, якщо продукція матиме логотип «зелений листочок», тобто продукція виготовлена відповідно до вимог ЄС, споживачі будь впевнені, що така продукція справді є органічною”,

– зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

За словами заступника Міністра, є декілька основних критеріїв закону про органічне виробництво. Перш за все, органічне виробництво має бути відповідним чином сертифіковане. По-друге, для такого виробництва мають застосовуватися специфічні та дозволені речовини та елементи технології, ощадливі до довкілля і безпечні для споживача. По-третє, створюється реєстр органічних виробників, сертифікуючих органів, органічного насіння. І, зрештою, новий законопроект №5448 формує систему контролю (нагляду) за процесом виробництва та виробниками відповідно до практики країн ЄС.

Наразі проект Закону проходить комісії Верховної Ради.

Довідково:

Станом на червень 2017 року, в Україні зареєстровано більше 420 виробників органічної продукції. Під сертифікованим органічним виробництвом зайнято 421,5 тис. га земель та ще 550 тис. га земель – під сертифікованими дикоросами (травами, ягодами і грибами).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: