Депутати підтримали закон, що частково дозволить продавати землю

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект №7060 “Щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств”, що дозволить фермерам придбати земельні ділянки, які вони орендують у держави, пише “Агро-Центр”.

Документ дозволяє фермерам брати в оренду земельні ділянки строком на 7 років (для садів — 25 років). У цей період їм буде заборонено передавати ділянки в суборенду або змінювати їх призначення. Після закінчення цього терміну фермер отримає право продовжити оренду на той самий строк і на тих же умовах, викупити наділ з розстрочкою до 20 років або безкоштовно приватизувати ділянку в межах 2 га. Скористатися цією можливістю не зможуть іноземці та особи, що вже мають у власності більше 20 га землі.

Гречка різко підскочить у ціні до 80 грн/кг після заборони імпорту з Росії

Сезон кавунів в Україні розпочнеться раніше

Дівчата і полуниця: сезон близько (фотодобірка)

В рамках цього закону, місцева влада зобов’язана виставити на аукціон землі с/г призначення у розмірі не менше від половини сумарного об’єму минулорічних торгів. Наприклад, якщо в 2017 р. сільрада передала в оренду 100 га землі, в 2018 р. необхідно передати не менше 50 га.

Одночасно, закон змінює правила безкоштовної приватизації земель для особистого господарства. Розмір приватизованих ділянок зменшили до 1 га, також цю землю протягом 7 років не можна буде продавати, здавати в оренду чи змінювати її призначення. Також зменшився перелік осіб, що мають право на безкоштовну приватизацію:

  • працівники державних підприємств культури;
  • педагогічні, медичні та фармацевтичні працівники в сільській місцевості та смт, пенсіонери, що працювали в цих сферах;
  • чернобільці 1 категорії;
  • ветерани АТО;
  • громадяни, яким належать будівлі на цих ділянках.

Сьогодні депутати відправили цей законопроект до другого читання. Оскільки документ підтримує більша частина народних обранців, швидше за все він буде прийнятий.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: