Як вибрати якісні та свіжі продукти

Прострочені продукти є сусідами на полицях зі свіжими, і часом визначити різницю між ними стає практично непосильним завданням.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Риба

По-справжньому свіжа риба ніколи не має яскраво вираженого рибного запаху — вона має лише м’який характерний аромат. Нещодавно пійману рибу вирізняють також і її зябра — вони мають бути червоними або рожевими.

Заморожена риба має мати той же запах, що і свіжа. Однак якщо свіжу рибу краще вживати протягом 2 днів, то заморожену можна тримати в морозильній камері до 3 місяців.

М’ясо

З визначенням свіжості м’яса дещо важче. При його придбанні варто звертати увагу відразу на кілька показників: на колір, запах і навіть відчуття при дотику до м’яса. Так, свіже м’ясо завжди тверде й при натисканні на нього тканина швидко повертає свою первинну форму. Якщо поглиблення на м’ясі все ж залишаються, яловичина, свинина та птиця є несвіжими.

Молоко

Головним критерієм свіжості молока вважаються його запах, смак та колір. І якщо перші дві умови можна перевірити лише після придбання корисного продукту, то візуально впевнитись у свіжості молока можна навіть у магазині. По-справжньому свіже молоко має чистий білий колір з жовтуватим відтінком.

Пластівці

Продукти, які, здавалося б, найповільніше псуються — пластівці — теж мають свій термін придатності. Вироби з кукурудзи, пшениці, рису та вівса можуть зберігати свіжість до 5 місяців. Але лише за умови їх зберігання у холодильнику. При кімнатній температурі термін зберігання зернових скорочується всього до 1 місяця.

Баклажани

Хоча зазвичай свіжість фруктів та овочів визначають за ступенем їх в’янення та наявністю на них м’яких плям, проте баклажани можна перевірити також за їх стеблом. Якщо він підрум’янюється і змінює колір із зеленого на червоний — баклажан вважається непридатним для вживання.

Вершкове масло

Хоча невідкрите вершкове масло може зберігатися в морозильній камері до 9 місяців, перед його вживанням відріжте від нього шматочок і погляньте на колір. Якщо всередині масло таке ж, як і зовні, воно вважається свіжим та безпечним для вживання. У тому випадку, якщо внутрішня частина продукту світліша за зовнішню, це означає, що вона окислена та більше не є свіжою.

Хурма

Хурму вибирайте темно-жовтогарячого або червоного кольору. Наявність на ній темних плям не має вас бентежити за умови, якщо поряд з ними немає вм’ятин і заломів, ознак гниття. А ще хурма з темними плямами вважається найсмачнішою та найсолодшою.

Щоб уникнути в’язкого смаку хурми, перед вживанням варто впевнитись у її стиглості. Так, по-справжньому стигла ягода настільки м’яка, що її м’якуш може навіть прориватися крізь шкірку. Купуйте стиглу хурму лише в тому випадку, якщо ви плануєте з’їсти її протягом дня. Незрілий фрукт краще залишити при кімнатній температурі до його повного дозрівання.

Устриці

Свіжість устриць можна визначити за їхнім кольором та ароматом: зазвичай вони забарвлені в глянцевий коричневий відтінок і пахнуть морем. Несвіжі молюски, своєю чергою, виглядають сухими та каламутними, а також мають різкий рибний запах.

Креветки

Креветки дуже швидко псуються, і тільки-но вони починають втрачати свою свіжість, на тілі цих ракоподібних з’являються чорні плями, що називаються меланозом. Крім того, несвіжі креветки можуть пахнути аміаком: різкий запах — явна ознака псування делікатесу.

Читайте також: Які продукти найбільше подорожчали в Україні: аналітика

Ікра

Найкращий спосіб перевірити ікру — понюхати її. І якщо у свіжої ікри практично немає аромату, то у несвіжого продукту наявний стійкий рибний запах. Якщо після перевірки у вас ще залишаються сумніви, що це за делікатес, спробуйте залити ікру водою: свіжа ікра має опуститися на дно, а кисла або прострочена спливе на поверхню.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: