Юристи б’ють на сполох: рейдерські захоплення тепер “в законі” (відео)

Останній рік фермери України не почувають себе захищеними і це не безпідставно. Лише за минулий рік кількість рейдерських захоплень сільськогосподарських підприємств зросла майже в 3 рази. Нещодавно прийнятий законопроект 9140 може лише погіршити ситуацію, пише “Агро-Центр”.

В Україні сільськогосподарські угіддя займають 42 млн гектарів – це 70 % загального фонду країни. А заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, був введений ще у 2001 році.

Стало відомо, в якому місті України найдорожчий борщ

Ще в травні поточного року, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні порушенням прав людини.

“Абсолютна заборона в Україні на покупку і продаж сільськогосподарських земель призвела до порушення прав людини, уряд повинен прийняти більш збалансований закон”

, – йдеться у повідомленні.

Проте мораторій на продаж земель лякає фермерів не найбільше. Найбільшої шкоди господарі зазнають, саме від рейдерських захоплень.
Сергій Баличев – директор охоронної компанії “Гайдамаки” в одному з інтерв’ю відмітив, що в Україні спостерігається негативна динаміка рейдерських захоплень:

“Лише за минулий рік кількість рейдерських захоплень сільськогосподарських господарств зросла майже в 3 рази, і це офіційні дані. Кожного дня в Україні фіксували близько 20 скарг на рейдерські посягання, але невідомо, скільки ще випадків залишаються необлікованими. Сьогодні практично за лічені хвилини аграрій може залишитись без власного врожаю, або ж техніки, і держава абсолютно не в змозі його захистити”,

— розповів директор охоронної компанії “Гайдамаки”.

1 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості” № 9140.

Законопроект передбачає формування підконтрольного Міністерству юстиції інституту уповноважених осіб органів юстиції, розширивши таким чином коло осіб, діяльність яких буде спрямована на надання нібито адресних послуг населенню у сферах нотаріату та державної реєстрації.

На Херсонщині модернізують фінський комбайн (фото, відео)

Проте, як заявляє Нотаріальна палата України, насправді, законопроект створює альтернативну нотаріату структура в особі уповноважених осіб органів юстиції, які призначаються на посаду і звільняються з посади головним територіальним управлінням юстиції за погодженням з Міністерством юстиції. Експерти називають це нонсенсом і ставлять під сумнів неупередженість та незалежність роботи цих посадових осіб (наразі лише кандидатури начальників головних управлінь юстиції та їх заступників проходять погодження у Міністерстві юстиції).

Законопроект № 9140 – офіційна позиція Нотаріальної палати України

Експрес-експертиза законопроекту № 9140, проведена Нотаріальною палатою України http://npu.org.ua/news/ekspres-ekspertiza-9140/ Висновок щодо результатів здійснення громадської антикорупційної експертизи законопроекту № 9140 ГО «Інститут законодавчих ідей» http://npu.org.ua/wp-content/uploads/2018/10/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0-9140.docx Позиція Асоціації правників України: АПУ закликає депутатів не допускати створення в державі «квазінотаріату» http://uba.ua/ukr/news/5936/Реанімаційний пакет реформ (РПР) вимагає відкликати законопроект № 9140 https://rpr.org.ua/news/rpr-vymahaje-vidklykaty-zakonoproekt-9140-pro-rozshyrennya-rejderskyh-mozhlyvostej-orhaniv-yustytsiji/Народний депутат Руслан Сидорович проти законопроекту № 9140 https://www.facebook.com/BusinessVarta/videos/2201698833408783/ГО «Бізнес-Варта» вимагає відхилити законопроект № 9140 https://www.facebook.com/BusinessVarta/photos/pcb.944884135711630/944883635711680/?type=3&theaterЗа крок до беззаконня. Законопроект № 9140 («Традиція і порядок») https://www.facebook.com/consignment.land/photos/a.1864862527132588/2229455764006594/?type=3&theater

Опубликовано Нотаріальна палата України Пятница, 5 октября 2018 г.

Як свідчать, юристи нотаріальної палати України, запропоновані законопроектом № 9140 зміни:

– руйнують основи децентралізації в Україні, оскільки законопроект нівелює можливість здійснення законних повноважень щодо оформлення спадщини та надання певних реєстраційних послуг територіальними громадами;

призведуть до значних корупційних ризиків та зловживань, адже уповноважені особи органу юстиції призначатимуться територіальними управліннями юстиції, які здійснюють контроль за нотаріатом;

– відкривають великі можливості для рейдерських захоплень, оскільки уповноважені особи органу юстиції зможуть реєструвати права на землю, договори купівлі-продажу, дарування та міни, правочини щодо іншого нерухомого майна та корпоративних прав тощо, при цьому не прив’язуючись до відповідної території;

– ставлять під сумнів безспірність вчинення нотаріальних дій та їх якість – уповноваженим особам органу юстиції надано право вчиняти нотаріальні дії без спеціального свідоцтва, без трирічного досвіду роботи у нотаріаті, без кіберзахисту робочого місця.

Небезпечний шкідник: українські фермери втрачають до 30% врожаю горіхів


Так, експерти коаліції громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ переконані: таке безпідставне формування владного інституту з широкими рейдерськими можливостями, повною підпорядкованістю одному органу та мінімальними ризиками притягнення до відповідальності за зловживання – недопустиме. Запропонована в законопроекті концентрація можливостей управляти власністю в Україні – неприйнятна.

Вигідний бізнес: фермер з Черкащини планує заробляти півмільйона на ківі

Наразі, експерти закликають негайно відкликати законопроект 9140, як такий, що містить численні загрози корупції та порушень прав власності в Україні, а народних депутатів України – відхилити даний законопроект.

Депутати хочуть прийняти популістський законопроект про фермерів

 

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: