Нелегали: чи допоможе новий законопроект вийти з тіні українським фермерам

В Україні більшість фермерів обирають працювати в тіні та не легалізувати свій бізнес. Все через великий податок. 10 серпня був підписаний законопроект, який має допомогти фермерам та покращити ситуацію, пише “Агро-Центр”.

73% від всього молока в Україні виробляється малими сільськогосподарськими підприємствами. Більшість селян не зареєстровані як офіційні виробники молока. Працювати нелегально також обирають ті, хто вирощує на продаж овочі, фрукти чи ягоди. Така ситуація складається, тому що після оформлення ФОП селянам доведеться сплачувати чимайлий податок — близько 700 грн  щомісяця. Тому приватні господарства продовжують працювати в тіні.

Вихлопні гази замість добрив: як німецький фермер підживлює свої землі (відео)

Так, 10 серпня Президентом України Петром Порошенком було підписано новий закон про сімейні фермерські господарства. 

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань розвитку фермерства Віктор Шеремета розповів, що зараз в Україні зареєстровано менше тисячі сімейних ферм. Проте потенціал України – близько 1 мільйона сімейних ферм.

“Рух в цьому напрямку буде йти поступово. Люди сьогодні ще не вірять, що можна безперешкодно отримати держпідтримку. Якщо побачать, що сусід отримав державну допомогу, тоді вже вони почнуть рухатися в бік легалізації бізнесу. Цей перехідний період займе близько трьох років”, 

– переконаний Шеремета.

Що означає новий законопроект?

Відтепер, аби легалізувати сімейну ферму можна оформити ФОП за 4 групою. Це в свою чергу – спрощена система оподаткування, обліку та звітності. За новим законом, держава має компенсувати виплату ЄСВ (Єдиного соціального внеску) протягом 10 років. Першого року компенсація складе 90% внеску, останнього року – 10%. Окрім того, на перевірку таких підприємств наклається мораторій на 5 років.

Батьки були в шоці: молода сім’я тримає сучасну молочну ферму на Львівщині (фото)

Новий закон поширюватиметься лише на фермерів, які обробляють від 2 до 20 га.  На сімейній фермі мають працювати лише найближчі родичі підприємця: мати, батько, чоловік чи дружина, діти, брати та сестри.

Важливим є те, що ті хто працює на зареєстрованих сімейних фермах матимуть офіційний страховий стаж, тобто зможуть заробити собі на пенсію.

“За попередніми оцінками, згадана новація може стимулювати детінізацію в аграрному виробництві на рівні 10-15% при її активному використанні серед фермерської громади”, 

– вважає глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Експерти вважають, що аби цей законопроект запрацював місцева влада та банки мають підтримати дрібних фермерів та надавати їм дешеві кредити. Відтак. селяни зможуть брати кошти та відкривати власну справу.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: