У Кабміні хочуть удвічі підвищити держдопомогу аграріям

У Міністерстві економіки України можуть вже 2022-го року виділити на державну допомогу аграріям близько 8,5 млрд грн на рік. Кошти спрямують на чутливі сектори аграрної сфери, які в майбутньому можуть стати точками розвитку.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Про це розповів заступник міністра економіки Тарас Висоцький. Відзначимо, що 2021 року на держдопомогу аграріям виділили 4,5 млрд грн.

Коментар: Що таке 4,5 млрд грн? У чинному бюджетному кодексі сказано, що аграрії мають право отримати до 1% аграрного ВВП. Якби це був 1%, то це було б близько 8,5 млрд грн. Ми подали пропозиції до Бюджетної декларації і сподіваємося повернутися щонайменше до 1%, щоб стати каталізатором і рухатися швидко“, – сказав заступник міністра.

Також Висоцький розповів, на чому сфокусований обмежений ресурс 4,5 млрд грн. 

Коментар:Це – доступне фінансування: для цього 1,5 облікової ставки компенсуються. Наразі аграрії можуть отримувати фінансування 5-7-9%. Повірте, з нашою інфляцією в гривні це доступно“, – додав він.

Він розповів про довгострокові проєкти в держпідтримку тваринництва – тут інвестиції покриваються протягом 7-10-12 років. Так, окрема увага приділяється підтримці сімейних фермерських господарств, які обробляють до 20 га землі. Завдання – трансформація особистих селянських господарств в юридичну форму, створення робочих місць, розвиток підприємництва.

Раніше представники провідних фермерських асоціацій, наукових установ, аграрних профспілок і організацій за результатами проведення круглого столу “Відкриття ринку землі: як земельна реформа вплине на українців” підписали спільну резолюцію, якою одноголосно підтримали проведення всеукраїнського референдуму.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Мін’юст розробив алгоритм перевірки законності походження коштів на купівлю землі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: