“Полуниця не пройде”: українцям на європейських полях шукають заміну

Українці щороку відправляються на сезонні роботи – збирають ягоди у Німеччині та Польщі. Проте, чи зможе робототехніка забрати робочі місця у людей? Найближчих кілька років заробітчанам можна про це не переживати – роботи поки не можуть настільки ефективно працювати на полі, як людина.

Десятки тисяч українців щороку полишають країну, аби заробити грошей, важко працюючи на полях європейських країн. Для фермерів зарубіжних країн (як європейських, так і американських) кадрова проблема є чи не найголовнішою – з кожним роком все важче знайти людей, які збиратимуть ягоди в полях. Якщо найближчим часом ситуація не вирішиться – собівартість яід і, відповідно, їх ціна зростатимуть. У Сполучених Штатах кілька компаній, які мають частку більше половини американського ринку, вже кілька років вкладають мільйони доларів на розробку робототехнологій.

До цього часу автоматизований збір полуниці виглядав (у кращому випадку) приблизно так:

Інженери проекту вже показали прототип такого роботу. На жаль, він поки низькоефективний – найважче для машини знайти спілу ягоду, та й пруткості людських рук очевидно не вистачає. Ягоди завжди ховаються за листям і навіть наддетальний GPS на полі не завжди допомагає швидко отримати зірвану ягоду. Сам голова проекту раніше був розробником в компанії Intel і запевняє – розробляти чіпи значно простіше, ніж придумати і подібного робота.

Зараз машина зі збору ягід розміром з автобус, зверху розташовані комп’ютери, а знизу – високоточні камери, які дозволяють розпізнати ягоду, і велика кількість “кігтів”, готові зривати їх. Ручного управління у робота немає, адже він “запам’ятовує” місцезнаходження усіх рослин завдяки детальному GPS.

На картах позначене точне розташування кожної рослини, а після наближення до них, камери починають обертатися та створювати стереозображення. Щойно буде помічена ягода – вона зривається роботом. Поки роботизовані працівники можуть вибрати до 50% врожаю, тоді як люди – 60-90%.

Отож, роботи вже можуть грати, розмовляти, жартувати, літати в космос – а от замінити українських робітників на полях у Польщі чи Німеччині поки ні. Щоправда, розробники заявляють, що робот удоконалиться через 2 роки і буде активно застосовуватися у полях усіх країн світу. Українцям ж час думати над тим, як самим створювати можливості в Україні, а не сподіватися на “вічні” заробітки. Так можна і роботів не боятися.

Максим Безека  головний редактор “News Агро-Центр”, режисер програми “Ля Село”.

 

 

 

 

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви бажаєте розмістити матеріал в рубрику “Блоги”, пишіть на електронну скриньку [email protected].

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: