Банк сиру: на Херсонщині батько та син заснували незвичну козячу ферму

На Херсонщині працює незвичний банк — банк сиру. Підприємство, аналогів якому, в Україні немає започаткували батька та син Едуард та Данило Репілевські, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Голос України”. 

Банк сиру знаходиться у селі Марянівка, що в Каховському районі. Простими словами, це спеціальне сховище із стабільним мікрокліматом. Туди вже заклали на дозрівання два центнери твердого сиру. І сир не простий – його виготовляють з добірного козячого молока, яке дають дві сотні кіз елітної альпійської породи з нової ферми сімейного підприємства.

“Той сир вітчизняного виробництва, який нині продають у магазинах та на ринках по всій області, є молодим, із витримкою від місяця до трьох. До того ж, він з коров’ячого молока та здебільшого не дуже якісний. Ми ж плануємо витримувати козячий сир від року до п’яти, і тільки потім частувати ним справжніх знавців та гурманів,”

— каже Данило Репілевський.

Ферма та банк сиру дуже приваблюють туристів. Відвідувачів було стільки, що для них навіть відкрили хостел та кафе, де можна скуштувати тамтешню продукцію.

Сьогодні на сімейному підприємстві Репілевських готують 48 сортів сиру – із різноманітними вишуканими травами, оливками, і навіть шоколадом.

За козами тут особливий догляд: автоматичний прилад для чухання, система клімат-контролю, “розумні” доїльні апарати, і навіть смачні раціони, спеціально розроблені науковцями Інституту тваринництва степових районів “Асканія-Нова”. 

“Хтось думає, що кози зазвичай норовливі та примхливі. Може, десь так і є. Але наших вихованок це, повірте, не стосується. Вони якраз до людей дуже ласкаві й приязні: варто лише до них зайти, одразу біжать назустріч, і намагаються навіть на руки застрибнути, наче діти малі. Ну як таких не любити?”

— розповідає завідуючий фермою Микола Вретик.

Зупинятися на досягнутому підприємці не збираються. Вже будуть нову сироварню та планують закупити ще племінних кіз з Франції.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: