“Червоне золото”: фермер з України вирощує найдорожчу спецію в світі (фото)
Родина фермера Кирила Кочергіна вирощує найдорожчу спецію в світі – шафран. Господарство тримають в селі Матвіївка у Запорізькій області. Зараз сім’я вирощує 9 тисяч цибулин на 2 сотках землі, пише “Агро-Центр”.
5 років тому родина фермерів починала з вирощування ягід: полуниці та малини. Проте, з часом зрозуміли, що ягоди мають великі витрати на виробництво і низьку ціну. Тому почали підшуковувати інші, вигідніші культури.
Нелегали: чи допоможе новий законопроект вийти з тіні українським фермерам
Про вирощування шафрану родина дізналася від одного з виробників цієї приправи на Херсонщини. Саме вони допомогли фермерам з покупкою цибулин і поділилися секретами висадки, збору і сушки.
“Вирішили почати з малого, висадили близько 9 тис. цибулин. Штука в роздріб коштує близько 6-10 грн, залежить від розміру і ваги, оптова ціна від $ 7 до 15 кг. Перш, ніж їх садити, ми підготували грунт. Наш посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посаду, не поливати, нічим не підживлювати. Посадка була на початку серпня, вже в 20-х числах вересня почали прокльовується листочки, а 1 жовтня зацвіли. Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває 2 тижні”,
— розповідає Кирило Кочергін.
Фремерська родина не має найманих працівників, тому збирає дорогоцінний урожай власноруч.
“Щоб отримати 1 г спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці 3 рильця, значить виходить в грамах приблизно 450 рилець. У пік цвітіння ми збираємо по 3-4 тис. Квіток в день. Часу йде дуже багато, особливо щоб розібрати квітки і поламає, процес трудомістким”,
— продовжує фермер.
Родина планує розвивати плантацію за рахунок розмноження цибулин. А оскільки шафран – рослина багаторічна, труднощів це не принесе.
Українська курятина завойовує світові ринки
Голові спеції господарі планують продавати роздрібним покупцям. Зі своєї ділянки планують зібрати від 60 до 100 г шафрану. Сьогодні за 1 г шафрану просять 195 грн. Світові ціни на шафран становлять від $ 3 до $ 30-35 / 1 м.
Шафран вважається неодмінним атрибутом індійської кулінарії, а також широко використовується в кухнях інших азіатських країн, Середземномор’я і Мексики. Його по праву називають царем прянощів. Це одна з найстаріших і, безумовно, найбільш цінних і дорогих спецій у світі.
Тропічний сад на Миколаївщині: фермер вирощує екзотичні фрукти (фото)
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: