Фермер з Тернопільщини виготовляє еко-брикети з соломи, котрі можуть замінити паливо
Володимир Коваль — відомий на Тернопільщині фермер. Він активно займається вирощування насіннєвої і товарної картоплі та виготовленням паливних брикетів з соломи та ріпаку, пише “Агро-Центр”.
Сьогодні у господарстві фермера 4,8 тисячі землі, у семи областях Тернопільської області. Займатися паливними екобрикетами почав на початку 90-х. Тоді був одним з перших хто почав займатися виробництва дизельного пального з ріпаку.
Фермери світу об’єднаються задля збереження природи
Наступним кроком стало відкриття новітнього цеху з переробки соломи на паливні брикети. Новий цех оснащений сучасним обладнанням, вартість якого склала близько 2 млн грн. Процес переробки соломи включає в себе: розривання тюків соломи, її подрібнення, сушку, брикетування та зберігання вже готових брекетів. Подібний цех може виготовляти до 20 тонн брикетів на добу, та 6 тисяч тонн на рік.
Подібні паливні брекети користуються попитом не лише серед великих підприємств, а й навіть серед звичайних жителів.
“Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал /кг. Отже, відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природному газу.”
— розповів Володимир Михайлович.
Нові правила: чи зможе українське м’ясо потрапити на ринок ЄС
За словами фермера, тонна паливних брикетів із соломи замінює до 4-6 кубометрів дров, при вартості 2200-2500 гривень. А вага одного кубометра дров від 350 до 450 к. Крім того, дрова потрібно привезти, розвантажити, порізати, поколоти, поскладати, а це значні додаткові грошові витрати, які під силу далеко не кожному.
Господар планує, що подібна справа повністб окупиться за два роки.
Сільське господарство України потребує 75 мільярдів гривень на рік
В Україні для ефективної допомогти фермерам створять державний аграрний реєстр
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: