Головна ялинка Вільнюсу світиться завдяки утилізації кавової гущі

Добрива, які утворюються у результаті утилізації органічних відходів, віддають фермерам.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: У Литві головна ялинка, встановлена на Кафедральній площі Вільнюса, світиться завдяки утилізації використаної кавової гущі. Електроенергія з кавової гущі виробляється на одній із біогазових установок Литви.

З 28 листопада головна ялинка Литви вже використала майже 4 000 кВт-год. “зеленої” електроенергії, для виробництва якої знадобилося майже 7 тонн кавової гущі, або майже 7 мільйонів випитих чашок кави. До 7 січня зелена красуня на Кафедральній площі використає  12 000 кВт-год електроенергії, на виробництво якої потрібно понад 21 тонни кавової гущі.

Проєкт реалізує виробник кави “Paulig”, який протягом року збирав кавову гущу в основних бізнес-центрах столиці. 

Коментар:Цьогоріч під час першого та другого карантину, коли частина підприємств перемістила роботу з офісів додому, кількість зібраної кавової гущі також значно зменшилася. Складна для всіх ситуація все ж не завадила нам зібрати навіть більше, ніж необхідно: в цілому 30 тонн кавової гущі“, — говорить Валдас Шидла, менеджер із маркетингу Paulig.

Добрива, які утворюються в результаті утилізації органічних відходів, віддають фермерам.

Коментар: Одна тонна кавової гущі утворюється після того, як буде випито близько 100 тисяч чашок кави. Внаслідок переробки такої кількості гущі виробляється близько 500 кВт-год. електроенергії, якої достатньо для забезпечення щомісячних потреб в електроенергії двох статистичних сімей у Литві або пробігу у 2900 км на електромобілі BMWi3“, — зазначає ініціатор проєкту.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Померла найстаріша у світі панда

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: