Город на підвіконні: як правильно висадити розсаду (поради фахівців)

Наближається весна, а це означає, що городники знову займуться своєю улюбленою справою – вирощуванням смачної і корисної їжі. Чи знаєте ви, що з 10 городників 9 обов’язково садять помідори. І швидше за все, ви входите в цю щасливу дев’ятку. Журналісти ресурсу Аgroxxi поділилися секретами, як сіяти насіння помідорів на розсаду і доглядати за рослинами, пише “Агро-Центр”.

Розсада томатів для багатьох стає єдиним варіантом отримати урожай в умовах короткого вегетаційного періоду. При цьому, не варто захоплюватися масштабними закупівлями насіння. Шість здорових рослин томата легко забезпечать плодами сім’ю з чотирьох чоловік протягом літа.

Молоде подружжя з Тернопільщини вирощує зелень та їстівні квіти без ґрунту (фото)

Вибираючи насіння, зверніть увагу на стійкість до хвороб, якими зазвичай схильні хворіти помідори в вашому регіоні, а також дізнайтеся розмір дорослих рослин для правильного планування грядки. І, звичайно, час дозрівання. Мікс з ранньостиглих і пізньостиглих сортів і гібридів дозволить продовжити збір врожаю. Для пізньостиглих помідорів потрібна теплиця. Якщо її немає – зупиніть вибір на ранньостиглих сортах і гібридах. Але для укриття молодих рослин від поворотних заморозків краще мати під рукою саморобний парничок.

Існує чотири секрету успішного вирощування розсади томатів:

— світло

— вода

— повітря

— поживні речовини

Все починається з вибору правильної ґрунтосуміші. Ґрунт з городу брати не рекомендується. Зазвичай він містить патогенні мікроорганізми, не кажучи вже про насіння бур’янів, і має тенденцію до ущільнення в контейнерах.

Експерти розповіли чи загрожує Україні “рибна катастрофа”

Стерильний ґрунт з садових магазинів теж не завжди хороший. Рослини в горщиках, наповнених тільки “порожнім” компостом, можуть не отримувати достатньої кількості поживних речовин для здорового зростання. Якісна кімнатна суміш, яка містить добрива з повільним вивільненням, краще. Є навіть спеціальні суміші для томатів з співвідношенням N: P: K, які вони вважають за краще.

Для висадки розсади підійдуть будь-які ємності глибиною приблизно 8 см за умови, що на дні є дренажні отвори. Стаканчики з – під йогурту і коробки з-під соку – підходящі варіанти. На бічній стороні можна вказати, що за сорт або гібрид ви посадили. Про підсвічуванні не треба турбуватися, поки насіння не проросте.

З В’єтнаму до України: інтернаціональна родина вже 27 років розвиває органічний бізнес в Україні (інтерв’ю)

Технологія посадки насіння помідорів на розсаду добре відома, але все ж нагадаємо основні правила:

— Змочіть ґрунтосуміш перш, ніж відправите її в контейнери;

— Додайте трохи води і почекайте, поки вона вбереться;

— Стисніть щіпку ґрунту, вона повинна бути пружною і вологою, але не мокрою. Якщо ґрунт сухий – додайте ще трохи води до бажаного результату;

— Заповніть контейнери так, щоб ґрунт перебував приблизно в 3 см від краю ємності. Візьміть олівець і зробіть борозенки 0,5 см. Акуратно помістіть в борозенки 2 насінини і прикрийте ґрунтом. Якщо ґрунт сухий, обприскайте водою кімнатної температури. Помістіть контейнери в тепле місце і щодня перевіряйте, щоб ґрунт був вологим, але не мокрим;

У світі набувають популярності нові органічні добрива (врожайність +50%)

Насіння томатів проростають досить швидко, протягом 5-10 днів. Рослини також швидко розвиваються, тому на розсаду помідори сіють за 6-8 тижнів до дати пересадки на відкрите повітря, що залежить від дати останніх заморозків і фактичної погоди. Майте на увазі, що чим кращі умови створені для сіянців, тим швидше вони ростуть. Тому в подальшому вам знадобитися пересадити томати в більшу ємність.

Як тільки у розсади томатів буде справжні листи, пора починати підгодівлю рідким листовим добривом Фолірус – розведіть його до половини рекомендованої дози. Оскільки лінійка досить велика, то ви можете вибрати препарати з певним переважним вмістом поживних речовин.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: