Грузія збирається культивувати виноград на Марсі

Грузія приєдналася до проєкту освоєння космосу і збирається вирощувати на Марсі виноград. Проєкт назвали IX Millennium.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: В рамках проєкту учасники намагаються вивести сорти, стійкі до суворих умов на Марсі. З вересня 2018 року в Тбілісі почала функціонувати спеціальна теплиця для експериментів. 

Грузини неймовірно гордяться своїми древніми виноробними традиціями, стверджуючи, що саме вони стали першим народом, який навчився робити вино.

Зараз же Грузія хоче стати першою країною, яка виростить виноград на Марсі. Ніколоз Доборджгінідзе став співзасновником проєкту з виведення сортів винограду, які можна буде вирощувати на Марсі.

Коментар: “Грузини були першими виноробами на Землі, тепер ми надіємося стати піонерами виноробства на сусідній планеті”, – розповів він.

Назва проєкту є символічною і відсилається до давньої історії виноробства в Грузії.

IX Millennium управляється консорціумом, створеним Грузинським агентством космічних досліджень, Тбіліським Університетом бізнесу й технологій, Національним музеєм і компанією Space Farms (“Космічні ферми”).

Це може здатися науковою фантастикою, але ідея, що люди зможуть пити вино на четвертій планеті від Сонця, стає все ближчою до реальності.

НАСА надіється запустити місію на Марс протягом 25 років, але компанія SpaceX, що належить мільярдеру Ілону Маску, поставила ціль випередити космічне агентство США на десятиліття.

Учасниця проєкту Маріка Тарасашвілі намагається вивести бактерії, які можуть перетворити марсіанську землю в родючий ґрунт.

Вона пояснила, що основна ідея проєкту полягає в тому, щоб бактерії трансформували  позбавлену життя поверхню Марсу в родючий ґрунт, “на якому майбутні колоністи могли б вирощувати рослини”.

Джерело: сайт Голос Америки

Читайте також: “Біопаливо майбутнього”: пальне з грибних відходів зможе повністю замінити бензин

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: