Харчування Олександра Усика: прості секрети ідеального тіла боксера

Насправді харчування грає ключову роль в успішних тренуваннях.

В кінці вересня український боксер Олександр Усик здобув перемогу в поєдинку з британським чемпіоном Ентоні Джошуа. Як відомо за правилами контракту, повинен обов’язково відбутися бій-реванш. Британець вже готується до приїзду в Україну. Повідомляється, що поєдинок запланований на кінець травня – початок червня. Прочитати прогнози на бій з коефіцієнтами від контор можна буде на порталі “Рейтинг Букмекерів”. Слід додати, що деякі БК пропонують прибуткові бонуси від ставок на ММА, дізнатись про них можна тут

Для того, щоб спортсмени мали достатньо ресурсів для якісних і довготривалих тренувань, необхідно вживати здорову їжу, яка дає прилив енергії та сил. Крім того, боксери проходять офіційну церемонію зважування напередодні бою, де вони повинні відповідати точній вазі.

Олександр Фока прокоментував, як побудував для Олександра Усика систему харчування, аби у нього було достатньо сил на фізичну активність і завоювання титулів.

На початку кожного тренувального збору Олександр здає хімічний аналіз крові. На основі результатів, дієтолог розробляє план харчування. За словами Олександра, здебільшого раціон складається з 30 відсотків білків, 40 відсотків вуглеводів і 30 відсотків жирів. 

Олександр не вживає у своєму раціоні цукор і сіль. Ложка цукру може знизити імунну систему на 50% на 4 години, сіль затримує воду в організмі і, як наслідок, значно знижується функціональна витривалість організму.

Крім того, Усик не їсть здобну випічку, а також картоплю. Спортсмен харчується лише корисною їжею навіть у відпустці. Він обожнює сирники, проте не зловживає ними.

А от чого українець не відмовляється і під час тренувань – так це від сала. У таборі Олександр витрачає просто шалену для звичайної людини кількість енергії. Тому він може дозволити собі такий калорійний продукт.

Простим же смертним салом краще не зловживати. 20 або максимум 30 грамів на день – цілком достатньо. Адже по суті це суміш жирів, а вони, хоч і безумовно, потрібні нашому організму, але в невеликій кількості. Тому, якщо поїли сала, то обмежте вживання солодощів, інших тваринних жирів, м’яса та олії.

За словами Фоки, найголовніший продукт у раціоні Усика – каші. Каші дають енергію для нормального тренувального процесу. За відновлення відповідає білок, якого Усик вживає у достатній кількості. Це м’ясо, сирники, риба. 

На думку дієтолога, немає нічого поганого в тому, щоб дозволити собі шкідливу їжу час від часу. Олександр Фока не забороняє своїм спортсменам фаст-фуд, а також домашні ковбаски чи оселедця під шубою на свята. Головне, щоб це вживання було помірним, а не регулярним. 

Тож можна зробити висновок, що навіть спортсмени світового рівня їдять прості, але корисні свіжі продукти. Вам не потрібно нічого надприродного, щоб залишатися у формі – лише правильне харчування та фізичні вправи.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: