Харчування в “Барсі”: кожному готують особливий ланчбокс, контролюють температуру і навіть ТВ-картинку в їдальні

Топ-гравцям потрібні топ-дієтологи. Спонсор “Барселони” Beko запустив серію документальних фільмів про закулісну роботу топ-клубу. У першій серії вони розповіли про тих, хто годує Марка-Андре Тер Стегена, Антуана Грізманна та інших.

Нагадаємо, наступний матч “Барселони” запланований на 13 лютого. У рамках Ла Ліги підопічні Хаві заграють з “Еспаньол”. Букмекери прогнозують перемогу “Барси”, у 1Win пропонують вигідний коефіцієнт на такий результат – 1.75. Як увійти в цю контору, аби зробити ставку, розповіли тут.

Фахівець із харчування зараз є у кожному топ-клубі. Фільм починається з розповіді Антонії Лізарагі – дієтолога футбольного клубу “Барселона”.

Кілька років тому футболісти не думали про те, що дієта – важливий фактор, який впливає на їхню гру. Кілька років тому клуби навіть не мали думки покликати когось стежити за харчуванням футболістів. За словами експерта, сьогодні в клубах є по 1-2 дієтологи. При цьому, гравці розуміють, що це є важливою частиною підготовки.

Антоніа розповіла, що за допомогою правильного харчування може контролювати емоції, настрій, правильно відновлювати після матчів та травм. 

Найскладніший період – передсезоння. Він складний через те, що тренування починаються рано-вранці, а закінчуються пізно ввечері.

Шеф-кухар Адріа Понсе – він готує і на базі, і їздить у турне та на виїзні матчі з командою – розповідає, як працює його команда.

Кухарі та дієтологи на базі починають працювати о 6 ранку – їм привозять продукти, а о 7-й починається готування шведського столу на сніданок. О 9.00 футболісти снідають, а о 9.30 вони вже на тренуванні. О 12:30 – ланч. Деякі гравці беруть перекус із собою.

О 17:30 команда повертається на базу – на них уже чекає полудень, після якого друге тренування. Після нього футболістам видають збалансовану вечерю.

Дієта футболіста цілком співвідноситься із щоденною дієтою простої людини – жодних сосисок, не домашньої випічки та фритюру.

За словами дієтолога “Барси”, існує три основні компоненти харчування. Той, що дає енергію: рис, паста, хліб та крупи. Той, що збільшує м’язи: м’ясо, риба, яйця. Третя група – антиоксиданти: овочі та фрукти різних кольорів. Водночас це дає потрібний баланс, додає експерт.

Найскладніше – виїзди. Працювати поза звичною базою кухарям ще важче. Перед від’їздом треба прорахувати і меню, і зібрати все необхідне. У будь-якій країні футболісти мають почуватися максимально комфортно.

Кухарі, дієтологи та адміністратори ретельно обирають готелі та бази, в яких зупиниться команда. Важливо враховувати специфіку місця та заздалегідь обговорити всі моменти.

Після важкого матчу важливо підкріпитись. Кожному гравцеві збирають ланчбокс: враховуються і переваги футболіста, індивідуальні аспекти дієти. Двох однакових немає.

Гравці проводять у їдальні від години до півтори. Дрібників немає – клуб тримає під контролем все: розстановку столів, куди посадять тренерів, а куди – гравців, що показуватимуть по телевізору і який буде телевізор, яка в кімнаті буде температура і навіть якою буде роздача їжі.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: